VNO-NCW tegen nieuwe invloed NMa
De werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet niets in het plan van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) om in de toekomst directeuren van ondernemingen te kunnen ontslaan.
De kartelwaakhond wil de mogelijkheid krijgen om directeuren of bestuurders die zich schuldig hebben gemaakt aan verboden prijsafspraken, weg te sturen. VNO-NCW zei woensdag eraan te twijfelen of alle bevoegdheden die de autoriteit nu al heeft -opsporing, vervolging, strafoplegging en rechtspleging- wel in één hand passen. Laat staan dat daar nog de bevoegdheid bijkomt om directeuren te ontslaan.
„Topbestuurders mogen zich niet kunnen verschuilen achter afspraken die op het niveau van middenmanagement zijn gemaakt. Zij moeten zorgen voor een zodanige infrastructuur dat iedereen ervan doordrongen is dat hij zich aan het mededingingsrecht heeft te houden”, zei directeur-generaal Pieter Kalbfleisch van de NMa woensdag in een interview met de Volkskrant.
Hij verwijst naar Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, waar het volgens hem sinds kort voor een kartelautoriteit mogelijk is bestuurders te ontslaan. „Zo’n maatregel zou in Nederland niet misstaan”, meent Kalbfleisch. De dreiging hun baan te verliezen zal volgens de NMa-baas directeuren ervan weerhouden verboden prijsafspraken te maken.
De werkgeversorganisatie VNO-NCW is daar mordicus tegen. Volgens de werkgeversorganisatie heeft de NMa al genoeg te stellen met de huidige taken. Op de uitvoering daarvan „is veel kritiek”, stelt de werkgeverskoepel. VNO-NCW wijst er ook op dat ondernemingen die van de NMa straf krijgen alleen bij diezelfde autoriteit bezwaar kunnen maken. „Dat haalt meestal niets uit en betekent alleen maar ernstige vertraging voordat de rechter er aan te pas kan komen.”
Voorzitter E. Brinkman van de bouwwerkgeverskoepel AVBB reageert genuanceerder op het voorstel. Ook hij vindt dat direct verantwoordelijken moeten worden aangesproken. Juist ’zijn’ bouwsector ligt zwaar onder vuur van onder meer de NMa. Maar wat Brinkman betreft, is het niet noodzakelijk dat de top per se het veld ruimt. „We moeten niet aan symboolpolitiek doen waardoor de top geslachtofferd wordt bij elke misstand in het bedrijf”, aldus Brinkman.
Als duidelijk is dat een directeur van een werkmaatschappij de overtreding heeft gepleegd en die met opzet buiten het ondernemingsbestuur heeft gehouden, geldt de straf voor de directeur en niet voor de bestuurders, vindt Brinkman. „Mensen moeten aantoonbaar verantwoordelijk zijn.”
De kartelwaakhond legde eind vorig jaar 22 bouwbedrijven boetes op van samen 100 miljoen euro wegens het maken van verboden prijsafspraken en onderlinge verdeling van de markt. Brinkman vindt dat verantwoordelijke directeuren of bestuurders in die zaken niet alsnog moeten verdwijnen. Wat hem betreft gelden eventuele nieuwe regels voor nieuwe zaken en niet met terugwerkende kracht.