Kamer bezorgd over bezuiniging Belgisch leger
DEN HAAG (ANP). De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de aangekondigde bezuinigingen op de krijgsmacht in België. Onder meer CDA, D66 en PvdA vragen zich af welke gevolgen de besparingen zullen hebben voor de samenwerking op defensiegebied tussen Nederland en België, bleek woensdag in de Kamer.
Den Haag en Brussel werken nauw samen op militair vlak, vooral bij de marine. Zo is de commandant van de Nederlandse marine ook de admiraal van de zeestrijdkrachten van de Benelux. Verder zijn het materieel en de opleidingen in beide landen nauw met elkaar verweven.
Volgens Raymond Knops (CDA) wordt de samenwerking door de Belgische besparingen op het militair apparaat moeilijk. De Nederlandse Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, sprak onlangs in het Belgische parlement ook al zijn zorgen uit over de gevolgen van de bezuinigingen.
De Belgische minister Steven Vandeput van Defensie heeft Nederland laten weten dat de samenwerking wordt voortgezet, verklaarde minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie). Ze sprak onlangs met haar collega in Den Helder.
Vandeput meldde toen dat hij de vervanging van de F-16, fregatten en mijnenbestrijders doorzet. Als beide landen niet met hetzelfde materieel werken „beperkt dat de mogelijkheden en dus het rendement en de efficiëntie van samenwerken”, waarschuwde Middendorp de Belgische parlementariërs.
Hennis hecht zeer aan de samenwerking met de zuiderbuur, „maar België moet wel leveren”. Ze gaat later dit jaar nog op bezoek bij Vandeput. Die moet dit jaar 225 miljoen euro besparen en dat bedrag loopt op tot 400 miljoen in 2019.
Het voornemen van Nederland en België om samen het luchtruim te bewaken komt niet in gevaar door de plannen van het Belgische kabinet, aldus Hennis. De landen bewaken naar verwachting vanaf volgend jaar samen het luchtruim van de Benelux.
Bij de bewaking van het luchtruim gaat het onder meer om het herkennen en eventueel onderscheppen van vijandige of niet-geïdentificeerde vliegtuigen. Zo gebeurt het de afgelopen jaren steeds vaker dat Russische militaire vliegtuigen het luchtruim binnenvliegen zonder zich bekend te maken.