Solbes wil soepeler toepassing europact
EU-lidstaten mogen in de toekomst onder bepaalde omstandigheden een begrotingstekort hebben van meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
Dat bepleit Europees commissaris Solbes (Economische en Monetaire Zaken). Hij geeft in overweging om bij de beoordeling voortaan rekening te houden met de omvang van de staatsschuld. Als die klein is en een overheid wil meer besteden aan investeringen, acht hij een tijdelijke overschrijding van de norm van 3 procent acceptabel.
Hij zegt dit in een woensdag verschenen interview met het weekblad Wirtschaftswoche. Later deze maand presenteert de Commissie voorstellen voor een flexibeler interpretatie van het zogeheten stabiliteitspact, zonder dat de daarin vastgelegde bovengrens voor het negatieve saldo uit beeld verdwijnt. Solbes vindt het pact, dat bedoeld is om te voorkomen dat in de financiële wereld het vertrouwen in de euro taant als gevolg van onvoldoende budgettaire discipline, te beperkend bij economische tegenwind.
Uit zijn opmerkingen blijkt dat hij en zijn collega’s de schuldpositie als factor willen laten meetellen en dat zij soepeler zullen zijn voor landen van de Unie die op dat punt in een gunstige situatie verkeren. Volgens de criteria uit het Verdrag van Maastricht moet de schuld onder de 60 procent van het bbp blijven.
Solbes benadrukt verder dat bezuinigingen en andere ombuigingsmaatregelen vooral dienen plaats te vinden tijdens een fase van hoogconjunctuur. Eerder drong hij er al op aan beter te gaan letten op het gedrag van lidstaten tijdens gunstig tij, zodat zij bij een inzakkende groei niet meteen in de problemen raken.