EU vraagt Griekenland in te binden
BERLIJN/LONDEN (ANP/BLOOMBERG). Na een strijdvaardige toespraak van de Griekse premier Alexis Tsipras tot het Griekse parlement heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, maandag op bezoek in Duitsland gewaarschuwd dat de eurozone niet alles slikt. De regering-Tsipras kan er volgens Juncker „beter van uitgaan dat de eurozone niet alle verkiezingsbeloften van Tsipras accepteert”.
De links-radicale Tsipras plaatste zichzelf weer op ramkoers met de Europese geldschieters. Hij verkondigde niet langer te bezuinigen en geen verlenging van het noodkrediet te vragen dat op basis van eerdere afspraken wordt verstrekt. Hij bevestigde alle verkiezingsbeloftes uit te voeren.
Maar achter de schermen zou Griekenland minder radicaal klinken. In gesprekken met de trojka, de geldschieters van de EU, de ECB en het IMF, zou Athene volgens betrokkenen meer bereidheid tonen te praten over verlenging van de bestaande noodkredieten. Maar de onbuigzame toon van Tsipras, die bezwoer dat „de waardigheid van het volk voor alles komt”, bemoeilijkt het overleg wel, zeiden betrokkenen.
De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, beklemtoonde maandag dat zijn land niet op een confrontatie met de partners uit is. De krant Kathimerini citeerde verzoenende taal van hem: „Er is helemaal geen conflict, er is discussie en er is consultatie, zoals altijd in de Europese familie.” Varoufakis zei dat het heel goed mogelijk is dat de partijen woensdag in Brussel tot overeenstemming komen.
De Britse premier David Cameron heeft maandag voor de zekerheid overlegd om zich voor te bereiden op een ‘Grexit’, een uittreden van Griekenland uit de eurozone. Hij sprak met topfunctionarissen van het ministerie van Financiën en van de Bank of England.