Politiek

De lijsttrekkers voor de Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP). De Provinciale Staten kiezen 26 mei de leden van de Eerste Kamer. Een overzicht van de lijsttrekkers voor de Senaat.

7 February 2015 19:44Gewijzigd op 15 November 2020 16:30

VVD: Loek Hermans (63). Hermans zit voor de VVD in de Senaat sinds 2007, sinds 2011 is hij fractievoorzitter. Hij was eerder Tweede Kamerlid van 1977 tot 1990, vervolgens burgemeester van Zwolle, commissaris van de koningin in Friesland en in het tweede paarse kabinet minister van Onderwijs. Daarna werd hij voorzitter van MKB Nederland. Hermans had en heeft een groot aantal advies- en bestuursfuncties.

PvdA: Marleen Barth (50). Barth leidt de Senaatsfractie van de PvdA sinds juni 2011. Barth was in de jaren negentig zeven jaar politiek verslaggever bij Trouw. Van mei 1998 tot mei 2002 was ze Tweede Kamerlid voor de PvdA. Vervolgens zat ze in 2003 een jaar in de Provinciale Staten in Noord-Holland. Van 2005 tot 2008 was ze voorzitter van de onderwijsvakbond CNV en daarna vijf jaar voorzitter van GGZ Nederland. Ze is getrouwd met de burgemeester van Wassenaar, oud-D66-Tweede Kamerlid Jan Hoekema. Barth kreeg kritiek voor haar optreden voorafgaand aan de zorgcrisis half december, toen drie PvdA-senatoren een belangrijke zorgwet van het kabinet hielpen blokkeren.

CDA: Elco Brinkman (67). Sinds 2011 is Brinkman fractievoorzitter van het CDA in de Senaat. Van 1982 tot 1989 was hij in de kabinetten Lubbers I en II minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Daarna was hij vier jaar fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. Als lijsttrekker van de partij leed hij in 1994 een grote nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen. Hij verliet hierna de Kamer en was van 1995 tot medio 2013 voorzitter van de branchevereniging Bouwend Nederland. Hij geldt als een invloedrijk bestuurder die tientallen nevenfuncties heeft vervuld.

D66: Thom de Graaf (57). De Graaf is senator voor D66 sinds juni 2011. Hij kwam in 1994 voor D66 in de Tweede Kamer, waar hij onder meer lid was van de parlementaire enquêtecommissie IRT. Van 1997 tot 2003 was hij fractievoorzitter van D66. Werd in mei 2003 vicepremier en minister voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties in het tweede kabinet-Balkenende. Trad in 2005 af nadat zijn voorstel voor de gekozen burgemeester in de Senaat was gesneuveld. Was daarna vijf jaar burgemeester van Nijmegen en werd in 2012 voorzitter van de HBO-raad, nu Vereniging Hogescholen geheten.

SP: Tiny Kox (61). Al meer dan dertig jaar is Kox actief voor de Socialistische Partij, in tal van functies en op zowel lokaal (Tilburg) als landelijk niveau. Sinds 2003 zit hij voor zijn partij in de Senaat, waar hij sindsdien gelijk fractievoorzitter was. Hij stopte op dat moment als algemeen secretaris, een functie die bij andere partijen partijvoorzitter heet en die hij sinds 1994 uitvoerde. In 2006 werd hij in de Tweede Kamer gekozen maar hij besloot af te zien van deze zetel en door te gaan in de Senaat. Kox zit nog wel in het partijbestuur.

PVV: Marjolein Faber (54). Faber is sinds 2011 Eerste Kamerlid en sinds juni 2014 fractievoorzitter van de PVV-fractie in de Senaat. Ze volgde toen Marcel de Graaff op die naar het Europees parlement vertrok. Daarnaast leidt ze de fractie van die partij in de Provinciale Staten van Gelderland. Zij was laborante en werkzaam als IT-specialist. Ze kreeg bekendheid omdat ze zich vastbeet in de declaratiekwestie rond PvdA-staatssecretaris Co Verdaas. Die werd in 2012 staatssecretaris van Economische Zaken in het kabinet-Rutte II, maar moest na een maand alweer aftreden wegens een declaratieaffaire uit zijn tijd als gedeputeerde in Gelderland.

GroenLinks: Tineke Strik (53). Juriste Strik zit sinds 2007 in de Eerste Kamer. Ze is voorzitter van de commissie van Europese Zaken. Ze is docent migratierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en was van 2002 tot 2006 wethouder van sociale zaken in Wageningen. Voor de Raad van Europa deed ze onderzoek naar bootvluchtelingen in de Middellandse Zee. Haar loopbaan speelde zich af binnen het internationaal recht. Zo werkte ze bij het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit, waar ze in 2011 promoveerde. Bij het ministerie van Justitie was ze beleidscoördinator Internationale Zaken. In de jaren negentig was Strik onder meer consulent rechtsbescherming bij VluchtelingenWerk Nederland.

ChristenUnie: Roel Kuiper (52): De gereformeerde Kuiper maakt sinds 2007 deel uit van de Eerste Kamer, waar hij 2011 fractievoorzitter werd. Kuiper is in het dagelijks leven bijzonder hoogleraar wijsbegeerte in Rotterdam. In de jaren negentig werkte hij voor de RPF, die later opging in de ChristenUnie. Als senator was Kuiper voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie die in 2012 het beleid voor privatisering en verzelfstandiging van overheidsdiensten in de afgelopen twintig jaar onderzocht. Na een studie filosofie en geschiedenis werkte hij als gastdocent, lector en hoogleraar op verschillende onderwijsinstellingen.

Peter Schalk is lijsttrekker van de SGP voor deze verkiezingen. Lees meer op de site van de SGP.

De Eerste Kamer wordt getrapt gekozen, door de leden van de Provinciale Staten. De Statenverkiezingen zijn op 18 maart. De Senaat wordt door de Statenleden gekozen op 26 mei.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer