’Beperking migratie drukt Polen in illegaliteit’
Begrenzing van de instroom van werknemers uit de nieuwe EU–lidstaten bevordert illegale migratie van arbeiders. Dat heeft M. Kupiszewski, directeur van het Poolse Centraal–Europese Forum voor Migratieonderzoek woensdag gezegd. De Nederlandse regering kan de grenzen daarom beter openzetten, vindt hij.
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet alleen werknemers uit Polen en de andere nieuwe EU–landen toelaat in sectoren waar een tekort aan arbeidskrachten bestaat. VVD, CDA, LPF en SP vinden beperking van de instroom tot 22.000 migranten niet ver genoeg gaan.
Volgens Kupiszewski werken de maatregelen illegaal werken in de hand. „Een deel van de migranten wil alleen legaal werk, maar een ander deel zal altijd ook illegaal geld willen verdienen. Je kunt arbeidsmigratie niet tegenhouden. In de discussie over het openstellen van de grenzen gaat het erom of we beschaafde migratie willen of niet."
Volgens Kupiszewski gaat het vooral om laaggeschoolde migranten die voor korte tijd werk opknappen, waarvoor Nederlanders hun neus ophalen. Hij denkt dat hoogopgeleide Polen nauwelijks geïnteresseerd zijn in werk in Nederland. „Mensen in de IT bijvoorbeeld verdienen in Polen bijna evenveel als in het westen. Het salarisverschil is te klein om ze te lokken."
Kupiszewski schat dat na de toetreding van de nieuwe EU–landen op 1 mei op jaarbasis tussen de 20.000 en 30.000 Polen in de rijke EU–landen hun heil gaan zoeken. „Mijn inschatting is dat er de komende dertig jaar 600.000 tot 900.000 Polen voor langer dan twaalf maanden in de huidige EU–landen gaan werken."
Polen is veruit het grootste land dat straks toetreedt tot de EU. Het zou Kupiszewski „sterk verbazen als (jaarlijks) 22.000 Poolse werknemers naar Nederland zouden komen".
Toch wordt dit quotum van het kabinet, dat voor alle nieuwe EU–lidstaten samen geldt, op dit moment alleen al door Poolse werknemers reeds benaderd. Vorig jaar ontvingen ongeveer 10.000 Polen een vergunning van het Centrum voor Werk en Inkomen om in Nederland te werken. Verder werkten 10.000 tot 20.000 Polen met een Pools en een Duits paspoort bij Nederlandse bedrijven.
Door een erfenis uit de Tweede Wereldoorlog beschikken veel Polen over twee paspoorten. Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om 350.000 tot 500.000 mensen. Door het Duitse reisdocument kunnen zij zich nu al vrij bewegen op de arbeidsmarkt van de Europese Unie.
Volgens het gespecialiseerde uitzendbureau Otto zijn Polen met zo’n dubbel paspoort elk jaar goed voor ongeveer 8000 tot 10.000 voltijdbanen in Nederland. Concurrent Metaal Flex schat het aantal eerder op meer dan 20.000. Creyf’s Select in Den Bosch houdt het op 15.000 tot 20.000 arbeidsplaatsen.