Brussel positiever over groei in eurozone
BRUSSEL (ANP). Brussel is optimistischer over de economische groei in de eurozone dit jaar. De rekenmeesters van de Europese Commissie verwachten dat de economie in de negentien eurolanden met 1,3 procent groeit. In november werd nog uitgegaan van een groeicijfer van 1,1 procent.
Dat blijkt uit de jongste ramingen van het dagelijks bestuur van de EU over de economische ontwikkelingen in de EU-landen, de zogeheten winterprognose.
De economie in de eurozone trekt bovendien in 2016 verder aan (voorspelde groei: 1,9 procent). Ook voor de hele EU is Brussel iets positiever dan in november. De economie in Europa neemt naar verwachting dit jaar met 1,7 procent toe en in 2016 met 2,1 procent.
De groei is mede te danken aan een sterkere binnenlandse en buitenlandse vraag en bijsturend monetair beleid. „De daling van de olieprijzen en de goedkopere euro bieden een welkome steun in de rug voor de Europese economie”, aldus Europees Commissaris voor Economische Zaken, Pierre Moscovici.
De inflatie in de EU zal dit jaar verder zakken onder meer door lage grondstofprijzen, maar moet volgens de rekenmeesters van Brussel in de tweede helft van het jaar en in 2016 aantrekken. Ze verwachten dat de inflatie voor dit jaar uitkomt op 0,2 procent en een jaar later op 1,4 procent.
De eurolanden zullen dit jaar een negatieve inflatie kennen (-0,1 procent), zo berekende de commissie. De prognose is fors somberder dan de laatste raming in november toen Brussel nog uitging van een inflatie van 0,8 procent in 2015 in de eurolanden. In 2016 moet er dan weer een inflatie van 1,3 procent worden gehaald.
De werkloosheid zal wel afnemen, maar blijft met een voorspeld cijfer van 11,2 procent voor 2015 in de eurolanden hoog. In 2016 moet de werkloosheid verder zijn afgenomen naar 10,6 procent.
Groei wordt verwacht in alle landen. Naar verwachting groeit de economie in Ierland het sterkst (met 3,5 pct) en in Kroatië het minst (met 0,2 pct). Met een voorspelde groei van 1,4 procent doet Nederland het iets beter dan het gemiddelde in de eurozone. Zes eurolanden, waaronder Frankrijk en Italië, doen het nog slechter.