Politiek

Zakenbanken geselecteerd voor beursgang ABN

DEN HAAG (ANP). De grote Nederlandse banken ING en Rabobank zijn samen met een aantal internationale zakenbanken geselecteerd om mogelijk de beursgang van ABN AMRO te begeleiden. Ook ABN AMRO zelf staat op de lijst van mogelijke dienstverleners. De stichting die de aandelen ABN namens de Staat beheert, NLFI, heeft de lijst maandag bekendgemaakt.

2 February 2015 13:07Gewijzigd op 15 November 2020 16:21

NLFI deed half december in de Britse krant Financial Times een oproep aan banken om zich te melden. Daarop reageerden 29 banken. Drie ervan zijn afgevallen. Ze voldeden niet aan de criteria van ervaring en kwaliteit waarop NLFI heeft getoetst.

NLFI geeft nu de namen van 26 banken door aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Hij beslist wie de prestigieuze en lucratieve beursgang van ABN AMRO begeleidt. Voor de belangrijkste rol in het proces, die van wereldwijde coördinator, zijn veertien banken geselecteerd, waaronder ING, Rabobank en ABN AMRO. In dit rijtje staan ook internationale zakenbanken als Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs, J.P. Morgan, Merrill Lynch en Morgan Stanley.

De banken hebben nog geen tarief gegeven voor hun mogelijke werkzaamheden. Dat is pas in een latere fase aan de orde. NLFI kan dan nog een nieuwe competitie uitschrijven onder de nu geselecteerde banken.

Dijsselbloem wil dit voorjaar een knoop doorhakken over een beursgang van ABN AMRO. ABN werd in 2008 op het dieptepunt van de kredietcrisis voor 16,8 miljard euro genationaliseerd. In de jaren erna werd er nog bijna 5 miljard in de bank gestoken, waardoor de teller op 21,7 miljard kwam. Volgens andere berekeningen liep de teller op tot 28 miljard euro, inclusief kosten voor onder meer verzekeraar ASR.

Het kabinet nam vorig jaar augustus het principebesluit ABN AMRO weer naar de beurs te brengen. Dijsselbloem zei eind vorig jaar dat hij er geen haast mee heeft en dat de markt er klaar voor moet zijn.

NLFI adviseert Dijsselbloem ook over hoe hij SNS Bank en verzekeraar ASR weer van de hand kan doen. Die adviezen worden verwacht nadat meer duidelijk is over het verloop van het verkoopproces van Vivat, het voormalige Reaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer