Binnenland

Gemeenten benutten geld voorzieningen onvoldoende

Gemeenten benutten niet al het geld dat zij voor gehandicaptenvoorzieningen krijgen. Bovendien houden zij zich niet aan de afspraak dat gemeenten rekening moeten houden met de persoonlijke situatie van gehandicapten of chronisch zieken.

ANP
3 February 2004 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 00:56

Dat stelt de CG-Raad, de koepelorganisatie voor chronisch zieken en gehandicapten. De raad baseert zich op 119 klachten die bij het meldpunt Wet voorzieningen gehandicapten (WVG) zijn binnengekomen en op kerncijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

Uit die cijfers blijkt dat 35 procent van de gemeenten in 2002 te maken had met te weinig geld voor de gehandicapten. Bijna tweederde van de gemeenten had een overschot. Landelijk blijkt ongeveer 3 procent van het totale budget over te blijven.

Gemeenten mogen geld dat zij overhouden voor andere doelen, zoals de bijzondere bijstand, inzetten, aldus een woordvoerder van staatssecretaris Ross (VWS). „Als zij geld overhouden wil dat niet per definitie zeggen dat dit komt omdat mensen verstoken blijven van de middelen waar ze recht op hebben.”

De CG-Raad stelt echter dat er sprake is van rechtsongelijkheid. Gemeenten houden zich niet aan de afspraken die zijn gemaakt in het Wvg-protocol, meent de raad. Daarom moet Ross dit protocol landelijk verplicht maken.

De staatssecretaris is daar echter vooralsnog niet toe geneigd. Zij wil volgens haar woordvoerder eerst een eigen studie naar de praktijkervaringen met het Wvg-protocol afwachten. Die is naar verwachting in maart klaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer