Binnenland
Politiebond: Maak meer werk van jacht op zware wapens

LEUSDEN. Het is hoog tijd dat de politie de illegale handel in –zware– wapens harder aanpakt. Zeker in deze tijd van liquidaties in de onderwereld en terreur, vindt politievakbond ACP.

J. Visscher
Van de Kamp. beeld ANP
Van de Kamp. beeld ANP

De harde, dodelijke knallen. Die zal menigeen die de video’s van de terreuracties in Parijs bestudeerde zich lang heugen. De getrainde broers Kouachi hanteerden grof geschut.

Zoveel is zeker: islamitische terroristen beschikken over zware wapens. Bij de huiszoekingen tijdens de antiterreuractie in België vond de politie onder meer vier kalasjnikovs. Een gevreesd vuurwapen (zie afbeelding hieronder).

Niet alleen terroristen, ook criminelen, onder meer in Nederland, beschikken over kalasjnikovs. Zo werd een week geleden in opdracht van de Nederlandse politie in Kroatië een busje met zware wapens onderschept. In het voertuig lagen onder meer zes raket­werpers, een zware mitrailleur, enkele kalasjnikovs, vuistvuurwapens en handgranaten. Het wapentuig zou bestemd zijn voor de omstreden motorclub 
No Surrender, al ontkende een zegman van die club dat vrijdag in het Brabants Dagblad.

Moeilijker

Bij diverse afrekeningen in de onder­wereld vuurden misdadigers met zware wapens. Voorbeeld is de dubbele liquidatie in de Amster­damse Staatsliedenbuurt in 2012. Er werden twee kalasjnikovs gebruikt. Ook agenten lagen onder vuur.

De politie moet meer doen tegen de illegale wapenhandel, vindt Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP. „Voorheen waren er aparte rechercheafdelingen die zich richtten op ille­gale wapens. Die afdelingen zijn zo goed als verdwenen. De ille­gale wapenhandel zou prioriteit moeten krijgen, overal in Europa. Na de schietpartij door Tristan van der V. in Alphen aan den Rijn is de controle van schietverenigingen opgevoerd. Dat is belangijk. Maar het is ook nodig dat de politie de wapenhandel in het criminele milieu harder aanpakt. Het moet voor criminelen moeilijker worden om wapens te krijgen”, aldus Van de Kamp, die er deze week bij minister Opstelten (Justitie en Veiligheid) op aandrong om meer politiemensen te voorzien van zwaardere wapens.

Zwaar

Politiewetenschapper dr. Jaap Timmer, deskundig op het terrein van geweld door en tegen de politie, zei deze week in deze krant dat „een regulier politievest helaas niet bestand is tegen kalasjnikovs.” Van de Kamp: „De politie kent twee soorten vesten. Een steek- en kogelwerend vest; daarin kunnen agenten zich enigszins bewegen. Daarnaast het zogeheten tactische vest. Dat is zwaar en bedoeld voor risicovolle situaties. Daar kun je eigenlijk niet een hele dag in lopen. Er is helaas munitie waartegen beide vesten niet bestand zijn. Die munitie heeft een zo hoge impact dat die dwars door staal heen kan gaan.”

Wat is de kalasjnikov (ook wel AK-47 genoemd) voor wapen? „Een populair, degelijk, makkelijk te onderhouden wapen”, weet Wendela de Vries, coördinator Stop Wapenhandel, die kritisch is over legale wapenhandel. „Iemand kan met een kalasjnikov heel wat wild terrein doorploegen, zonder dat het wapen het begeeft.”

Nogal wat kalasjnikovs zijn afkomstig van de Balkan, weet De Vries. „Tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië had bij wijze van spreken iedereen een wapen onder zijn matras. Lang niet alle wapens zijn na de oorlog ingeleverd.

Ook zijn er wapens uit depots verdwenen. Door gebrekkige grensbewaking gaan kalasjnikovs naar het buitenland. Mensen in het criminele milieu kunnen zo’n wapen behoorlijk makkelijk krijgen, voor een paar honderd euro.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer