Algemeen directeur BBC stapt op
De algemeen directeur van de Britse omroep BBC, Greg Dyke, is donderdag opgestapt in verband met de affaire–Kelly. Zijn vertrek na crisisberaad van de raad van bestuur volgde op de officiële kritiek op de journalistieke handelwijze van de BBC in het rapport van Lord Hutton over de zaak–Kelly.
Honderden BBC–medewerkers hebben donderdagmiddag gedemonstreerd voor het aanblijven van Dyke. Zij legden het werk neer bij de hoofdvestiging van de omroep in Londen en op de regionale kantoren in Cardiff, Manchester, Belfast en Glasgow, meldde de radiozender BBC 4. „Het is geen staking maar een uitdrukking van hun solidariteit met Dyke", zei een woordvoerder van de BBC.
Dyke is de tweede hoge BBC–functionaris die naar aanleiding van de rapportage van Lord Hutton verdwijnt. Woensdag, kort na de presentatie van het rapport, nam voorzitter Gavyn Davies al ontslag.
Dyke zei na afloop van de vergadering tegen journalisten dat hij hoopt dat er nu „een streep gezet kan worden onder de hele episode" en dat de BBC ’een nieuwe start’ kan maken. In een verklaring deelde hij mee dat hij zijn verantwoordelijkheid nam als hoofd van de BBC. Hij vroeg zich echter – net als Gavyn Davies, de commentatoren van een aantal kranten en een aantal politici – af of de conclusies van Lord Hutton wel in overeenstemming zijn met de bevindingen van het onderzoek. Dyke voegde er nog aan toe dat hij van mening is dat het publiek er recht op had kennis te maken met de opvattingen van wapenexpert Kelly.
De omroep had een documentaire uitgezonden over Irak, waarin volgens Hutton „ongegronde" beschuldigingen stonden aan het adres van de Britse regering. Journalist Andrew Gilligan – die met Kelly over Irak had gesproken – zei daarin dat de regering al voor de samenstelling van haar Irak–dossier wist dat de claim dat Irak binnen 45 minuten massavernietiginswapens kon inzetten niet klopte. Hutton verweet de BBC dat de reportage was uitgezonden. Zowel de eindredactie van het desbetreffende programma als de leiding van de BBC had volgens hem moeten zien dat de aantijgingen niet terecht waren. Het redactionele systeem van de BBC schoot volgens Hutton bovendien tekort, omdat er voor de uitzending geen controle werd uitgeoefend op de inhoud van de documentaire.
Dyke had woensdag al zijn verontschuldigingen aangeboden voor een aantal beschuldigingen die BBC–verslaggever Andrew Gilligan aan het adres van de regering–Blair had geuit. De vermeende onthullingen leidden tot de zelfmoord van regeringsadviseur Kelly.
De interim–voorzitter van de BBC, Richard Ryder, heeft donderdag ook nog eens excuses aangeboden voor de fouten die de omroep heeft gemaakt. Premier Blair heeft die excuses aanvaard.
Andrew Gilligan, wiens programma het begin was van wat uiteindelijk de affaire–Kelly zou worden, heeft donderdag gezegd dat hij bij de BBC wil blijven werken.