SGP-leider Van der Staaij tegen schoffering Senaat
DEN HAAG. Als de regering beperking van de vrije artsenkeuze via een Algemene Maatregel van Bestuur regelt, is dat een „schoffering van de Eerste Kamer.” Bovendien zal deze route leiden tot rechtszaken.
SGP-fractievoorzitter Van der Staaij is not amused over de oplossingsrichting die het kabinet uiteindelijk wil volgen als de Eerste Kamer opnieuw de zorgwet van minister Schippers afwijst.
De kerstcrisis is afgewend. Schippers gaat de zorgwet opnieuw indienen bij de Tweede Kamer en zal daarbij rekening houden met de wensen van de drie PvdA-senatoren die dinsdag ervoor zorgden dat de wet over de vrije artsenkeuze in de prullenbak belandde.
Maar als de Eerste Kamer de wet opnieuw afwijst, dreigt het kabinet de kwestie te regelen via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).
Wat is er mis met zo’n Algemene Maatregel van Bestuur?
„Op zich niets, maar zo’n regeling mag niet misbruikt worden. Via een AMvB kan de regering bepaalde zaken uit een wet heel concreet uitwerken. Daar is geen instemming van het parlement voor nodig. Maar de regering mag zo’n regeling niet gaan oprekken, zoals nu voorgesteld. Daar ben ik ongelukkig mee. Dat is een juridische sluiproute. Als VVD en PvdA daarvoor kiezen, is dat een schoffering van de Senaat. Die heeft de wet niet zonder reden verworpen. Dat is een politieke realiteit waarmee het kabinet moet rekenen. Zo’n AMvB zal politiek een flinke strijd opleveren. En naar mijn verwachting zal dat ook leiden tot rechtszaken. Die zijn naar mijn inzicht niet bij voorbaat kansloos.”
Verandert dit uw constructieve houding ten opzichte van het kabinet?
„Vooralsnog niet. De weg van de AMvB is namelijk de tweede optie. Het kabinet kiest de koninklijke weg om de gewijzigde wet opnieuw aan het parlement voor te leggen. De aangekondigde veranderingen, die onder meer leiden tot versterking van de positie van de verzekerde, steunen wij. De zorgwetten leiden tot een beperking van de zorgkosten.”
De consequentie is beperking van de vrije artsenkeuze. Steunt de SGP dat?
„De afgelopen dagen is mij gebleken dat er veel misverstanden over de wet bestaan. De wet geldt sowieso niet voor de keuze van een huisarts. Iedereen mag kiezen wie hij wil. Ook de academische ziekenhuizen vallen er niet onder. Verder blijven ook de bestaande polissen met daarin het huidige aanbod bestaan. Er komt alleen een extra mogelijkheid. Zorgverzekeraars mogen goedkopere polissen aanbieden, maar degene die daarvoor kiest, kan alleen bij bepaalde zorgverleners terecht.”