Economie

Nieuwe Iraakse dinar bereikt gevaarlijk hoge waarde in Egypte

Miljoenen nieuwe Iraakse dinars verdwijnen stilletjes naar Egypte. Daar stijgen ze op de zwarte markt razendsnel in waarde. Egyptenaren van hoog tot laag kopen de bankbiljetten op in de hoop een klapper te maken als straks de Iraakse economie weer goed op gang komt.

AP
29 January 2004 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 00:55

In Irak is de nieuwe dinar, die naar de Amerikaanse bestuurder in Irak de Bremer-dinar wordt genoemd, een kwart in waarde gestegen sinds hij op 15 oktober werd geïntroduceerd ter vervanging van de oude dinar met het portret van Saddam Hussein. Maar in Egypte is de waarde meer dan verdrievoudigd, van 715 tot 2600 dollar voor een miljoen dinar.

Egypte erkent de Iraakse munt nog niet als internationaal betaalmiddel en de regering waarschuwt voor instorting van de hoog opgedreven prijs. Een valutahandelaar op de zwarte markt van Fayoum, 100 kilometer ten zuiden van Caïro, zei dat hij Iraakse dinars koopt en verkoopt, maar wel uitkijkt om ze zelf in handen te houden. Veel te riskant, zei hij.

De regering heeft luchthavens opdracht gegeven dinars die voor speculatieve doeleinden het land binnen worden gesmokkeld, in beslag te nemen. Verscheidene luchtreizigers hebben hun dinars al moeten afgeven. Eerder deze maand werd een fabrieksdirecteur gesnapt die voor 91.000 dollar (in Egypte 295.000 dollar) aan dinars in zijn matras had verstopt.

Het bezit van buitenlandse valuta’s is in Egypte niet verboden, maar men is verplicht die bij binnenkomst aan te geven. Gebeurt dat niet, dan volgt inbeslagname, maar geen straf. Op handel in Iraakse dinars staat wel straf - een halfjaar tot een jaar cel, zonder dat er een proces aan te pas komt.

Tijdens de Golfoorlog van 1991 hamsterden de Egyptenaren Koeweitse dollars, in de hoop dat de waarde daarvan na de oorlog omhoog zou gaan. Dat gebeurde ook. Maar volgens Faika el-Rifai, voormalig bestuurder van de Egyptische Centrale Bank, is de huidige situatie daar niet mee te vergelijken. „De economie van Koeweit was stabiel en de oorlog was maar kort en slaagde.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer