Cultuur & boeken

Leven van Paulus beeldend beschreven voor jongeren

De geschiedenissen van Paulus staan vaak in de belangstelling op school en in de kerk. Deze felle vervolger werd krachtdadig tot God bekeerd en werd een gewillig werktuig in de hand van God om het Evangelie te verkondigen aan de heidenen.

drs. J. P. Proos

11 December 2014 15:00Gewijzigd op 15 November 2020 15:06
Paulus preekt in Athene. Ontwerp voor een wandkleed van de Italiaanse kunstenaar Rafaël (1483-1520).  beeld Wikimedia
Paulus preekt in Athene. Ontwerp voor een wandkleed van de Italiaanse kunstenaar Rafaël (1483-1520). beeld Wikimedia

Schrijfster J. Kranendonk-Gijssen heeft de geschiedenissen van Paulus opnieuw verteld in 33 verhalen. Ze neemt Paulus als hoofdpersoon en volgt hem in zijn leven en op zijn zendingsreizen. Op een beeldende wijze neemt ze de lezer mee in het veelbewogen leven van de apostel. Daarbij maakt ze volop gebruik van dialogen, waardoor de verhalen levendig zijn.

De auteur beperkt zich tot het vertellen van de geschiedenissen en voegt er geen toepassingen bij. Ook vragen heeft ze niet toegevoegd. Die zouden kunnen helpen om het verhaal te bespreken en verdieping aan te brengen. Daardoor verschilt het boek van een kinderbijbel en krijgt het het karakter van een monografie. Het enige wat toegevoegd is, zijn de vindplaatsen in de Bijbel.

De auteur is erin geslaagd de persoon van Paulus helder voor het voetlicht te krijgen. Veel heeft deze heidenapostel moeten doorstaan, maar zijn werk is ook rijk gezegend. Ik heb wel moeten zoeken voor welke doelgroep dit boek het geschiktst zou zijn. Dan kom ik uit bij huiselijk gebruik: het zou in het gezin voorgelezen kunnen worden. Maar dan missen we wel vragen die zouden kunnen helpen om over het verhaal een gesprek te krijgen.

Als we het boek in de klassenbibliotheek op school zouden zetten, dan zal niet ieder kind het in één adem uitlezen vanwege de ingewikkelde zinnen. Wat te denken van deze: „Na hun vertrek uit Jeruzalem zijn ze langs de terrasvormige, bebouwde heuvels van Samaria, door de vruchtbare vallei van Jizreël richting de Jordaan getrokken” (blz. 11). Ik denk dat kinderen ook niet direct zullen snappen wat judaïsten nu precies willen en doen (blz. 53). Zijn dat ook gelovigen? Waarom worden ze zo genoemd?

De schrijfster heeft ervoor gekozen Paulus als hoofdpersoon te nemen. Daardoor komt goed naar voren hoeveel deze man heeft mogen betekenen voor de kerk. Maar de geschiedenissen van Paulus in de Bijbel zijn onderdeel van de uitbreiding van Gods Koninkrijk. Het boek Handelingen is wel aangeduid als ”De handelingen van de Heilige Geest”. De nadruk ligt dan op de activiteit van de Geest van God, Die het Koninkrijk bouwt en daarbij mensen zoals Petrus en Paulus inschakelt. Het bijzondere is dat dit mensen zijn die van zichzelf moeten zeggen dat ze onwaardig en zondig zijn. Nu komt dit perspectief in het boek niet zo expliciet aan de orde, omdat Paulus hierin de hoofdpersoon is en de uitbreiding van het Koninkrijk daaraan ondergeschikt is.

Elke verteller van de Bijbelse geschiedenis heeft te maken met de vragen rond de uitleg van de Schrift. Uiteraard kan in een boek als dit niet worden ingaan op verschillen in de interpretatie van Schriftgegevens. Maar een schrijver van Bijbelse geschiedenis ontkomt er niet aan keuzes te maken. Ook Kranendonk heeft moeten kiezen. Bijvoorbeeld tussen de verschillen in de beschrijving van de bekering van Paulus in het boek Handelingen. Verder zijn er nog steeds vragen over de dateringen in het leven van Paulus met betrekking over de tijd dat hij in Arabië (Galaten 1:17) verbleef. Nog één ding: Jakobus, de spreker op het apostelconvent in Handelingen 15, wordt hier een neef genoemd, terwijl veel commentaren deze man aanduiden als een broer van de Heere Jezus.

Het boek ziet er prachtig verzorgd uit. De tekeningen zijn mooi en vol actie. Ze zullen ervoor zorgen dat veel kinderen het boek ter hand zullen nemen.


Boekgegevens

Met Paulus op reis, J. Kranendonk-Gijssen; 
uitg. De Banier, Apeldoorn, 2014; ISBN: 978 90 3360 689 2; 193 blz.; € 19,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer