Nederland in 2014 veel warmer dan ooit
DE BILT (ANP). 2014 wordt het warmste jaar in Nederland in drie eeuwen. In De Bilt komt het jaargemiddelde uit op circa 11,5 graden tegen 10,1 graden normaal. Dat is aanzienlijk hoger dan in 2006 en 2007, tot nu toe de warmste jaren met een jaargemiddelde van 11,2 graden. Dat maakte het KNMI woensdag bekend.
Vrijwel alle maanden waren het afgelopen jaar warmer dan normaal. Augustus was de enige uitzondering. Acht maanden horen zelfs bij de tien warmste. Opvallend was dat Koning Winter zich begin dit jaar niet liet zien. In een deel van Nederland vroor het helemaal niet. Een unicum, aldus het KNMI. Zelfs als het de komende twee weken kouder wordt, heeft dat weinig tot geen effect op het jaargemiddelde. Vooralsnog toont de weersverwachting vrij zacht winterweer.
Hoewel 2014 de boeken ingaat als het warmste jaar sinds mensenheugenis was er in de zomer geen hittegolf. Zomerse dagen van 25 graden of warmer waren er ook weinig. In de zomermaand augustus viel het weer juist tegen. Vooral de zachte winter en de uitzonderlijke warme lente en herfst zorgden voor de hoge gemiddelde jaartemperatuur.
Dat kwam door een combinatie van factoren. De wind kwam dit jaar vaak uit het zuiden, waardoor warme lucht werd aangevoerd. Ook de wereldwijde temperatuurstijging speelt een grote rol. De gemiddelde temperatuur is vandaag de dag ongeveer 1,6 graden hoger dan begin vorige eeuw. De kans op een extreem warm jaar als 2014 is tegenwoordig minstens driehonderd keer groter dan een eeuw geleden. Volgens een scenario van het KNMI is zo’n warm jaar rond 2050 in Nederland heel normaal. „Dan kijk je daar echt niet meer van op”, stelt weerman Harry Geurts van het KNMI.
De gemiddelde wereldtemperatuur komt dit jaar waarschijnlijk ook op een recordhoogte uit. De wereldwijde temperatuurstijging hangt samen met de toename van broeikasgassen, die vrijkomen bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Door de opwarming van het klimaat neemt de kans op warme jaren toe en de kans op koude jaren af.