Taxat, stalen symbool van wederopbouw Maasstad
Vlak bij de bekende Rotterdamse kubus-woningen aan de Blaak wordt morgen een kubistisch kunstwerk onthuld. Met de komst van Taxat, de 8 meter hoge constructie van roestvrij staal, heeft Rotterdam na bijna zestig jaar een symbool voor de wederopbouw van de stad gekregen.
Taxat, een ontwerp van de Rotterdamse kunstenaar Woody van Amen, is het beste te omschrijven als een vierkante spiraal. Officieel is Taxat een driedimensionaal dubbelkruis dat is opgebouwd uit dertien kubussen. Hoe je ook draait, de figuur heeft dezelfde vorm.
Van Amen kreeg het idee voor Taxat al in de jaren zeventig. In een taxi in Singapore viel zijn blik op het motief van de bekleding van de achterbank. De aaneenschakeling van dubbelkruisen, een kruis met twee dwarsbalken waarvan de bovenste half zo groot is als de onderste, hield Van Amen nog lang nadien bezig. Het zou de spil van zijn kunst worden.
Hij bestudeerde het geometrische systeem en ontdekte de swastika, het hakenkruis, als bron van het patroon. De swastika is het beladen symbool van het nationaal-socialisme in Duitsland, maar is al veel langer een oud religieus symbool. De combinatie dubbelkruis en swastika is nauw verbonden met onder meer het boeddhisme.
Het idee om Taxat tot wederopbouwmonument te maken, ontstond in 1993. Architect Chris Knol zag een ontwerp van Van Amen en het liet ook hem niet meer los. „Het verveelt nooit. Het zorgt voor een vierde dimensie omdat de lichtval constant anders is, waardoor de tijd oneindig lijkt voort te gaan.” Knol richtte in 1993 de stichting Taxat op met als doel het beeld in 1995, bij activiteiten rond vijftig jaar wederopbouw in Rotterdam, te onthullen. Dat bleek te optimistisch gedacht, pas deze maand is de stalen geometrische figuur naar het hart van Rotterdam gebracht. Het heeft een plaats gevonden op de hoek Mariniersweg/Burgemeester Van Walsumweg.
Burgemeester Opstelten onthult het symbool van de wederopbouw morgen door de Taxat-vlag te hijsen: een rode vlag met in het midden een wit dubbelkruis. Stichting Taxat houdt dan op te bestaan.