Buitenland

Massale babysterfte in India door superinfecties

NEW YORK. In India zijn het afgelopen jaar 58.000 baby’s kort na de geboorte gestorven ten gevolge van onbehandelbare infecties. De bacteriën die de infecties veroorzaken, zijn ongevoelig geworden voor alle bestaande antibiotica.

Redactie wetenschap
5 December 2014 10:59Gewijzigd op 15 November 2020 14:55
NEW YORK. In veel Indiase ziekenhuizen behoren bacteriën die ongevoelig zijn voor vrijwel alle antibiotica inmiddels tot de vaste inventaris. Afgelopen jaar stierven 58.000 baby's aan dergelijke infecties. Beeld AFP
NEW YORK. In veel Indiase ziekenhuizen behoren bacteriën die ongevoelig zijn voor vrijwel alle antibiotica inmiddels tot de vaste inventaris. Afgelopen jaar stierven 58.000 baby's aan dergelijke infecties. Beeld AFP

Dat meldde de New York Times deze
week. Een nieuwe „dodelijke epidemie” teistert India en vormt op
termijn ook wereldwijd een bedreiging. De baby’s sterven aan longontstekingen en bloedvergiftiging. Ze lopen de infecties hoogst-
waarschijnlijk op tijdens de bevalling doordat hun moeders drager zijn van bacteriën die ongevoelig zijn geworden voor vrijwel alle antibiotica. Vaak sterven de baby’s hierdoor al kort na de geboorte.

Neonatologen in vijf Indiase deelstaten zeggen dat zij te maken krijgen met ernstig zieke baby’s die vaak niet meer zijn te behandelen. Een van hen, werkzaam in een groot privéziekenhuis in New Delhi, zegt dat vijf jaar geleden dit soort infecties nog niet voorkwamen. „Nu heeft bijna 100 procent van de baby’s die opgenomen worden infecties door ziekteverwekkers die ongevoelig zijn geworden voor vrijwel alle antibiotica.”

Ook elders in de wereld neemt het probleem van antibioticaresistentie steeds grotere vormen aan, maar de situatie in India is potentieel bedreigend voor andere landen. Niet zonder betekenis is de naam van een van de beruchtste ongevoelige bacteriën, die ook in andere landen opduikt NDM1 (New Delhi metallo-bèta lactamase1).

Oorzaken van de explosie van onbehandelbare infecties in India zijn de slechte hygiëne in ziekenhuizen, het ongebreideld gebruik van antibiotica, die bovendien overal vrij verkrijgbaar zijn, en de sanitaire wantoestanden. In veel ziekenhuizen behoren de resistente bacteriën inmiddels tot de vaste inventaris. Toiletten ontbreken op het platteland veelal en waar ze wel zijn, wordt het afvalwater, ook van ziekenhuizen, ongezuiverd geloosd in rivieren. Enkele kilometers benedenstrooms doen (zwangere) vrouwen de was of baden zich.

Het probleem beperkt zich niet tot alleen baby’s. Dit jaar stierf ook een bekende Indiase musicus op 45-jarige leeftijd ten gevolge van een onbehandelbare infectie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer