Minder verward en langer zelfredzaam dankzij nieuw zorgmodel
AMSTERDAM. Bewoners van verzorgingshuizen blijven langer zelfredzaam en zijn minder verward als een nieuw zorgmodel wordt gehanteerd. Dat bleek uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van het VUmc.
De nieuwe aanpak resulteert in een betere zorgkwaliteit tegen dezelfde kosten, aldus de onderzoekers.
In het onderzoek komt naar voren dat bewoners van zorgcentra waar het nieuwe zorgmodel wordt gehanteerd veel minder snel achteruitgaan wat hun zelfredzaamheid betreft, bijvoorbeeld met douchen, aankleden en eten.
Ze hebben daarnaast minder last van verwardheid en gebruiken minder antipsychotica. Onder bewoners waarbij het zorgmodel goed werd toegepast, stierven minder bewoners.
Een van de belangrijkste elementen van het nieuwe zorgmodel is dat het verzorgend personeel regelmatig de gezondheidsproblemen en behoeften van bewoners in kaart brengt. Hiervoor gebruiken ze een wereldwijd gebruikte observatielijst, het ”Resident Assessment Instrument” (RAI).
Deze lijst is ontworpen om mogelijke problemen te signaleren op zestien gebieden, waaronder sociale betrokkenheid en medicatie. De verzorgende maakt samen met de bewoner een zorgplan en afspraken over eventuele acties.
Aan de hand van de uitkomsten van de RAI vindt multidisciplinair overleg plaats tussen verzorgenden, huisarts, specialist ouderengeneeskundige en anderen zorgverleners. De RAI biedt managers inzicht in de gebieden die voor verbetering vatbaar zijn omdat de uitkomsten worden vergelijken met andere verzorgingshuizen.
Onderzoekers van de afdeling huisartsgeneeskunde van het EMGO instituut van VUmc onderzochten de effecten van het nieuw zorgmodel naar aanleiding van de toenemende druk op de kwaliteit van zorg.
Het onderzoek werd uitgevoerd in tien verzorgingshuizen in de regio West-Friesland. In totaal werkten 322 bewoners aan het onderzoek mee. Inmiddels wordt het nieuwe zorgmodel verder uitgerold in andere verzorgingshuizen.