Economie

AEX opent met winst

AMSTERDAM (ANP). De Amsterdamse effectenbeurs is donderdagochtend met winst geopend. De andere Europese aandelenmarkten toonden een gemengd beeld. Beleggers kijken vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

4 December 2014 09:16Gewijzigd op 15 November 2020 14:52

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,2 procent hoger op 429,26 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 636,33 punten. De DAX-index in Frankfurt won eveneens 0,2 procent. De beurzen in Parijs en Londen leverden 0,1 en 0,2 procent in.

Marktpartijen verwachten niet dat de ECB donderdag met nieuwe, concrete maatregelen om de zeer lage inflatie en de matige economische groei in de eurozone aan te pakken. Wel wordt gehoopt dat centralebankpresident Mario Draghi meer los zal laten over de stappen die de komende maanden kunnen worden verwacht, waaronder een eventuele inkoop van staatsobligaties.

Sterkste stijger in de AEX was chipmachinefabrikant ASML met een winst van ruim 2 procent. Chipfabrikant Intel kondigde donderdag een flinke investering in een Chinese fabriek aan, terwijl analisten van Morgan Stanley eerdere positieve woorden over het bedrijf herhaalden. Verzekeraar Aegon volgde met een plus van 0,7 procent.

Bodemonderzoeker Fugro en telecombedrijf KPN waren de grootste dalers met verliezen van 0,8 procent.

Op de lokale markt daalde Crown van Gelder 0,5 procent. Investeringsmaatschappij Andlinger liet weten voldoende financiële middelen te hebben om zijn bod op de papierproducent te financieren.

TUI Travel steeg 3 procent in Londen. De Britse reisorganisatie heeft in het afgelopen boekjaar meer winst geboekt op een iets lagere omzet dan een jaar eerder. Vooral in Nederland liepen de zaken voorspoedig.

In Dublin maakte Ryanair een koerssprong van ruim 9 procent. De Ierse luchtvaartmaatschappij verhoogde opnieuw de winstverwachting voor het hele jaar. De budgetmaatschappij profiteerde onder meer van een toename van het aantal passagiers in combinatie met een groeiend aantal bestemmingen.

De euro stond voorafgaand aan het ECB-besluit vrijwel onveranderd op 1,2318 dollar. De Europese eenheidsmunt beweegt daarmee rond het laagste punt in ruim 2 jaar. Voor een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent meer betaald op 67,73 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 70,19 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer