„We oogsten ruim 9500 kWh per jaar”
BODEGRAVEN. Steeds meer particulieren besluiten om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen op het dak. Zoals de Bodegraver Hans Buitenhuis.
Hans (55) en zijn vrouw Ingrid (53) bouwden drie jaar geleden in Bodegraven hun nieuwe woning, die ze samen met twee kinderen bewonen. In het weekeinde komt daar nog een zoon bij – hij woont doordeweeks op kamers. Ze wilden het huis zo energiezuinig mogelijk maken en ook hun eigen stroom opwekken. Hans: „Het dak is groot genoeg om in onze energiebehoefte te voorzien. We hebben geen aardgasaansluiting nodig. Het enige probleem is dat we onze energie nog niet zelf kunnen opslaan. Op momenten dat de productie hoger is dan het verbruik, leveren we aan het net terug. Is het verbruik hoger, dan krijgen we stroom van het net.”
Het plan resulteerde in een bijzonder dak: de zonnecollectoren –die water opwarmen– en de 43 zonnepanelen voor stroomproductie vormen zelf de waterkerende bedekking. De panelen liggen dus niet op dakpannen, zoals bij de meeste particulieren het geval is. „Dat maakt ze wel duurder. Er zitten ook gootjes aan om het regenwater af te voeren.”
Buitenhuis, die voor zijn installatie rekent met een terugverdientijd van tien jaar, weet wat energiebesparing is. Hij werkt bij adviesbureau DWA en ontwerpt duurzame energiesystemen voor bedrijven, overheden en instellingen zoals ziekenhuizen. Bij die persoonlijke interesse komt een ideëel motief. „We willen met ons voorbeeld anderen inspireren om ook van de fossiele brandstoffen en CO2-uitstoot af te raken. God zette de mens in de hof van Eden om die te bebouwen en bewaren. Ook in dat bewaren zijn we doelmissers en hebben we onze verantwoordelijkheid.”
Zijn panelen zijn in België gemaakt, door een Nederlands bedrijf dat hij kende van de zonnecollectoren. „We oogsten met ons dak ruim 9500 kWh elektriciteit per jaar. Ongeveer 5500 kWh gebruiken we in huis, 2500 kWh is voor onze plug-in-auto, die daar circa 17.000 kilometer op rijdt. De rest leveren we terug aan het net.” Buitenhuis’ energieleverancier kent daarvoor een gunstige regeling. „Ze salderen ons eigen verbruik plus 1000 kWh extra. Gemiddeld heb ik voor alle tot nu toe geleverde stroom 19,6 cent per kWh gekregen.”