„Niet het grootste jongetje van de klas willen zijn”
AMERSFOORT. Als zijn eenmanszaak kan groeien, zal hij dat zeker niet uit de weg gaan. Maar bewust inzetten op groei doet Alex van der Woerd, zelfstandige en eigenaar van Dutch Traffic Consult, niet. „Je moet tevreden kunnen zijn met wat je hebt.”
Niet minder dan tien jaar liep de vrijgemaakt gereformeerde Van der Woerd met het idee om voor zichzelf te beginnen. De ene keer was de hypotheek te hoog, dan weer waren de kinderen te klein. „Er is altijd wel een reden te bedenken om niet te starten.” Met enige zelfspot: „Blijkbaar heb ik een briljant gevoel voor timing, want ik begon eind 2008 voor mezelf. Drie weken later viel de eerste bank om.”
Toch maakte de 45-jarige Amersfoortse ondernemer zich de afgelopen zes jaar geen zorgen over het voortbestaan van zijn bedrijf. „Geen zorgen voor de dag van morgen. Dat klinkt makkelijk, maar zo ervaar ik het wel. Tot nu toe diende zich altijd weer een nieuwe klus aan na een aflopend project.”
Van der Woerd is verkeerskundige en geeft advies aan overheden, bijvoorbeeld hoe om te gaan met parkeerplekken voor elektrische auto’s. Zijn christen-zijn komt in de praktische uitvoering van zijn werk eigenlijk niet aan bod. „Er bestaat niet zoiets als christelijke verkeerskunde. Wel werk je met bepaalde waarden en normen, maar die zijn ook niet exclusief voor christenen weggelegd.”
Waarin komt uw christelijk ondernemerschap dan wel naar voren?
„Allereerst in de manier waarop ik naar werk probeer te kijken. Een tijdje geleden zei een collega-zelfstandige tegen me: „Help, over drie maanden loopt m’n huidige klus alweer af.” Waarop ik reageerde: „O joh, je hebt nog drie maanden werk!” Dat is een heel andere benadering en heeft te maken met tevreden zijn met wat je hebt. Eventuele groei zal ik niet uit de weg gaan, maar die bewust opzoeken zal ik ook niet doen. Misschien hoort dat ook wel bij christelijk ondernemerschap: geen onnodige risico’s lopen om toch maar het grootste jongetje van de klas te willen zijn.”
Uitdagingen rond personeel kent Van der Woerd als zelfstandige niet, maar klanten heeft hij wel. Daar wil hij dan ook netjes mee omgaan. „Als ik tijdens een project een kwartier over de afgesproken tijd ga met mijn werk, sta ik niet direct met een factuur klaar voor extra geld.”
Tijdens netwerkdagen van de christelijke vakorganisatie CGMV praat Van der Woerd graag met andere zelfstandigen. Om zichzelf een spiegel voor te houden. „Eigenlijk is het een soort bedrijfspastoraat voor me waarin we vragen bespreken als: wat is de werkelijke waarde van werk? Dan ga je zien wat het is om tevreden te zijn en om naast je werk ook goed te doen aan anderen. Vanuit die houding probeer ik regelmatig een halve dag vrijwilligerswerk te doen. Want werk is meer dan alleen geld verdienen.”
serie Ondernemen
Het is de Week van de Ondernemer. Drie werkgevers vertellen wat christelijk ondernemerschap voor hen betekent. Aflevering 3.