Scholen klagen bij provincie Gelderland over vervoer
ARNHEM. Met de komst van de OV-chipkaart zijn scholieren veel meer geld kwijt voor schoolvervoer. Om het probleem op te lossen, moet het trajectabonnement terugkeren.
Daarvoor pleiten vijf scholen bij de provincie Gelderland: het Hoornbeeck College en de Scholengemeenschap Guido de Brès, beide in Amersfoort, de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn, het Van Lodenstein College in Barneveld en de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem.
In een brief aan de provincie laten de scholen weten zich zorgen te maken. Sinds de OV-chipkaart zijn trajectabonnementen en diverse kortingsmogelijkheden in het openbaar vervoer vervallen.
De tarieven zijn volgens de scholen tot zo’n 60 procent gestegen. Ook zijn er problemen met het vervoer als scholieren in meerdere regio’s reizen en daarbij overstappen van de ene vervoerder op de andere; bijvoorbeeld van Syntus op Connexxion.
De provincies, die het openbaar vervoer aanbesteden, proberen de problemen wel op te lossen, maar er ontstaan grote verschillen in tarieven. In de ene provincie moeten scholieren 1100 euro betalen voor een bepaald traject, in een andere provincie 700 à 800 euro.
De zes scholen willen met de provincie Gelderland overleggen over de terugkeer van het trajectabonnement en over de vraag hoe het openbaar vervoer zo goed en zo goedkoop mogelijk geregeld kan worden voor de scholieren.
De brief is geschreven naar aanleiding van een debat in de provincie Gelderland, vorige week, over regiovervoer, aldus Wim Verweij, woordvoerder van het Van Lodenstein College en het Hoornbeeck College, woensdagmorgen. „Op dit moment zijn scholieren als doelgroep in het regiovervoer niet in beeld. Je kunt wel met een abonnement de hele Veluwe over reizen, maar onze leerlingen moeten van A naar B. Daar heb je een trajectabonnement voor nodig. De insteek van het debat is het leveren van maatwerk. Dat geeft verwachting.”