Rapport: Welvaart in Nederland heeft een hoge prijs
DEN HAAG. De kwaliteit van leven in Nederland is hoog, concludeert de dinsdag verschenen derde Monitor Duurzaam Nederland. Maar dat gaat voor een deel ten koste van toekomstige generaties.
Nederlanders geven het leven dat ze leiden gemiddeld bijna een 8. Ze zijn relatief gezond, hebben doorgaans veel vertrouwen in elkaar en zijn tevreden met hun materiële en sociale omstandigheden. Het welvaartspeil in Nederland behoort tot de hoogste ter wereld. Maar de hoge levensstandaard gaat volgens het rapport ten koste van het milieu: Nederland stoot relatief veel broeikassen per inwoner uit en gaat onverstandig om met schaarse hulpbronnen.
De samenstellers van de monitor –die op verzoek van het kabinet is opgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en drie planbureaus van de overheid– noemen dat interen op natuurlijk kapitaal. Vooral ontwikkelingslanden zijn daarvan de dupe. Daar leidt de productie van goederen die via Nederland worden verhandeld, vaak tot schade aan het milieu, verarming van de biodiversiteit en uitputting van grondstofvoorraden.
Volgens het rapport is het beleid van de Nederlandse overheid nu nog te veel gericht op de voor 2020 gestelde energie- en klimaatdoelen en er is te weinig oog voor de langere termijn. Er wordt onvoldoende gewerkt aan draagvlak in de maatschappij voor andere energiebronnen en -technieken. „Bij het duurzaam houden van Nederland en het efficiënt om blijven gaan met schaarser wordende hulpbronnen, speelt innovatie een belangrijke rol”, aldus de samenstellers.
Wel is het zo dat de economische activiteiten steeds minder schade toebrengen aan het milieu in Nederland. Zo zijn sinds begin deze eeuw onder meer de afvalproductie en de uitstoot van broeikasgassen gedaald terwijl de economie groeide.
De opstellers van de duurzaamheidsmonitor zijn, naast het CBS, het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het vorige rapport stamt uit 2011.