Overleg over kernprogramma Iran gaat door
WENEN/MOSKOU (ANP/RTR). De onderhandelingen over het omstreden kernprogramma van Iran zijn maandag tot 1 juli volgend jaar verlengd. De deadline voor een definitief akkoord liep maandag af, maar volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is de afgelopen dagen een „werkelijke en wezenlijke vooruitgang” geboekt.
Zijn Russische ambtgenoot, Sergej Lavrov, zei te verwachten dat de onderhandelingen binnnen drie tot vier maanden leiden tot overeenstemming over de grondbeginselen voor een akkoord. Ook president Hassan Rohani van Iran zei dat de kloof tussen de gesprekspartners kleiner is geworden.
Eind vorig jaar sloten de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China) plus Duitsland een voorlopig akkoord met het bewind in Teheran. Iran beloofde zijn nucleaire activiteiten een half jaar lang drastisch terug te brengen, tot er een definitief akkoord zou zijn. In ruil daarvoor werden de sancties, waaronder de Iraniërs zwaar lijden, versoepeld. Westerse landen en Israël verdenken Iran ervan in het geheim aan een atoombom te werken. De regering in Teheran houdt vol dat het nucleair programma uitsluitend bedoeld is om kernenergie op te wekken.
Uit een vertrouwelijk document van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), dat het Britse persbureau Reuters heeft ingezien, blijkt dat Iran zich aan het voorlopige akkoord heeft gehouden. De voorraad laag verrijkt uranium is teruggebracht tot minder dan 7400 kilo. Dat is onder de limiet die in het voorlopig akkoord staat. Vorige maand overschreed Iran nog die grens.