Buitenland

Fossiel toont aan dat leven niet uit water ontstond

Een fossiel van een pissebed is volgens wetenschappers het oudst bekende overblijfsel van een levend wezen op aarde. Hiermee komt de theorie dat alle leven vanuit het water is ontstaan op losse schroeven te staan.

Wetenschapsredactie
26 January 2004 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:54

Het 1 centimeter grote diertje dat een amateur-fossielenjager vond bij Stonehaven in Aberdeenshire is -volgens evolutionisten- 428 miljoen jaar oud. Experts van het Nationaal Museum van Schotland en de Yale University hebben het fossiel gedurende maanden bestudeerd. Volgens hen is het fossiel het vroegste bewijs van een levend wezen op droog land.

Het nieuwe soort pissebed, Pneumodesmus newmani, is genoemd naar de fossielenjager en buschauffeur Mike Newman uit Kemnay. Schotland heeft volgens hem de beste palaeozoïsche vindplaatsen van de wereld. „Schotland kent meer vindplaatsen dan de Verenigde Staten en Rusland bij elkaar.”

Newman wist dat de vindplaats aardachtige wezens met poten kon bieden die mogelijk erg vroeg en belangrijk zouden zijn. „Ik had daar al eerder pissebedden gevonden, maar deze bleek echt geademd te hebben”, zegt Newman, die verder geïnteresseerd is in fossiele vissen.

De gevonden pissebed wordt door de wetenschappers geschat op 20 miljoen jaar ouder dan het oudste ademende dier, een spinachtig wezen ook gevonden in Aberdeenshire. De pissebed heeft ademhalingsopeningen of primitieve ademhalingsstructuren aan de buitenkant van zijn lichaam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer