Hindoefundamentalisten houden voet bij stuk
De hindoe-fundamentalisten zullen op 24 februari het Ayodhya-terrein in de deelstaat Uttar Pradesh bestormen als de regering hen tegen dan geen toestemming heeft gegeven om daar een hindoeïstische tempel te bouwen.
Op die plek maakten radicale hindoes negen jaar geleden een 16e-eeuwse moskee met de grond gelijk. De nieuwe tijdslimiet is afkomstig van de Vishwa Hindu Parishad (VHP) of Wereldhindoeraad, een organisatie die zowat de ideologische kweekvijver is van de Bharatiya Janata Party. De BJP, de partij van de Indiase premier Atal Bihari Vajpayee, zit behoorlijk met de kwestie in de maag, want de acties van de fundamentalisten worden scherp veroordeeld binnen Vajpayees coalitie.
Voor de coalitiepartners van de BJP was de vernietiging van de Babri-moskee in Ayodhya in december 1992 een schaamteloze aanval op het pluralistische en seculiere karakter van India. De verwoesting lokte rellen uit tussen hindoes en moslims, die in heel India aan 2000 mensen het leven kostten. Het geflirt van de BJP met de Wereldhindoeraad stoort Vajpayees coalitiepartners dan ook mateloos.
De tempelcampagne wordt algemeen beschouwd als een cynische wanhoopspoging van de BJP om een verkiezingsnederlaag te vermijden. De grootste deelstaat van India houdt deze maand namelijk parlementsverkiezingen. De BJP regeert voorlopig nog over Uttar Pradesh, maar haar machtsbasis is, net als elders in India, sinds 1998 aan erosie onderhevig.
Het is niet de eerste keer dat de BJP de fanatieke toer op gaat om electorale redenen. De hindoe-partij werd in de jaren tachtig groot dankzij de campagne van de Wereldhindoeraad tegen de moskee in Ayodhya. Sommige BJP-leiders, onder wie Lal Krisha Advani en M. M. Joshi - nu twee zwaargewichten in de regering-Vajpayee, stapten destijds op in de voorste rangen. Dankzij de tempelkwestie groeide de BJP tussen 1984 en 1989 in het Lagerhuis uit van een onbeduidend partijtje met twee zetels tot een gebalde fractie met 89 zetels.
De tempel aan de oppergod Ram is volgens de VHP klaar om elk moment opgericht te worden. „Als we willen, bouwen we de tempel op in enkele uren”, zegt een hoge functionaris van de Wereldhindoeraad. De basisonderdelen en de beeldhouwwerken voor de tempel zouden al afgewerkt liggen in verschillende ateliers verspreid over het land.
Een delegatie van ”sadhu’s” of wijzen ging vorige week zondag bij Vajpayee op de thee en ontlokte de premier de belofte dat er nu snel een juridische oplossing zou komen voor de omstreden tempel. Vajpayee wil daar wel eerst een „consensus” over tussen alle regeringspartijen in zijn Nationale Democratische Alliantie.
Het lijkt erop dat de Wereldhindoeraad de BJP niet in verlegenheid wil brengen voor de verkiezingen in Uttar Pradesh, want de uiterste datum voor de bestorming valt na de stembusslag. Vajpayee probeert voorlopig de boot af te houden, om ook zijn regering in New Delhi op de been te houden, maar hij heeft de fundamentalisten al meer dan een vinger gegeven.
Vajpayee rakelde de kwestie vorig jaar zelf op door te verklaren dat Ayodhya „een kwestie van een nationaal gevoel” is. Hij blies een commissie nieuw leven in die in 1989 was aangesteld om de historische aanspraken van de hindoes te onderzoeken. De 16e-eeuwse moskee stond volgens de fundamentalisten namelijk op de plaats van een oeroude Ram-tempel. Vajpayee heeft ook een andere tijdslimiet van de fundamentalisten al onderschreven: dat er tegen 12 maart een beslissing moet gevallen zijn over de zaak.
De relatie tussen de BJP en de Wereldhindoeraad wordt vaak vergeleken met een wenteldeur. De extremistische BJP’ers zien zowel de partij als de organisatie als lid van dezelfde ”sangh parivar” (familie). Tot dit kroost behoort ook de Nationale Unie (RSS), een geheim genootschap van rabiate, chauvinistische en uitsluitend mannelijke leden, die geloven in een zuivere hindoestaat. De Unie, gesticht in 1925, is de ideologische mentor van de BJP.
Het symbolische conflict in Ayodhya is niet enkel een electoraal kansspel; het is ook een krachtmeting tussen de seculaire en de antipluralistische krachten in India. Die laatsten hebben sinds de aanslag op het Indiase parlement op 13 december de wind in de zeilen. De hindoefundamentalisten kunnen het hard spelen dankzij de gekrenkte nationale trots van India.
Het heersende klimaat van intolerantie, met het opschorten van burgerlijke vrijheden, nieuwe draconische wetten, en een heksenjacht op moslimterroristen, sterkt extreem rechts in zijn agenda. De extremistische hindoes koppelen hun wagon -de ondermijning van de seculiere staat- zonder veel moeite aan de Indo-Amerikaanse locomotief tegen het terrorisme.
De rits Amerikaanse excellenties die zich de afgelopen weken kwamen verzekeren van de steun van India in hun ”oorlog tegen de terreur”, repten met geen woord over religieus fanatisme. De hindoeïstische fanatiekelingen spelen het spel volgens dezelfde regels en stellen zich merkwaardig slaafs op tegenover al wat Amerikaans is.