„Geen executies bij einde treinkaping De Punt”
DEN HAAG (ANP). Bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977, waarbij zes Molukse kapers en twee gijzelaars omkwamen, was geen sprake van executies. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zei dat woensdag bij de presentatie van een archiefonderzoek naar de gebeurtenissen.
Toenmalig premier Joop den Uyl gebruikte tien jaar na de kaping wel de term executie. Volgens het huidige kabinet waren dat zijn persoonlijke emoties. Bij de bevrijdingsactie, die niet meer dan drie minuten duurde, is wel veel geweld gebruikt door mariniers en scherpschutters.
Opstelten zei woensdag dat het geweld conform de opdracht was en bedoeld om de gegijzelden te beschermen. Het toenmalige kabinet onder leiding van Den Uyl en minister van Justitie Dries van Agt accepteerde van tevoren dat waarschijnlijk alle kapers zouden omkomen bij de actie.
In het archiefonderzoek is niet gebleken dat het besluit tot ingrijpen onzorgvuldig, onvolledig of onjuist is geweest. Het optreden berustte op een toereikende wettelijke grondslag, aldus Opstelten en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag.
Uit het onderzoek blijkt wel dat de bewering destijds van Van Agt, dat niet is geschoten op kapers die zich niet met een vuurwapen verzetten, niet klopt. Zo had in elk geval de vrouwelijke gedode Molukse kaper geen wapen. „In een fractie van een seconde moesten de mariniers beoordelen of de gijzelnemer die daar in het halfduister lag, een gevaar voor hen zou kunnen zijn. Zij hebben in haar richting geschoten en haar getroffen.”
Bij drie andere gedode kapers zijn wel wapens gevonden, maar zijn er geen aanwijzingen dat zij zich verzet hebben. Minister Hennis benadrukte dat op dit punt cruciaal was dat de kapers zich „duidelijk waarneembaar” moesten overgeven. Er zijn geen aanwijzingen dat de drie dat op die manier hebben gedaan.
Volgens advocate Liesbeth Zegveld, die optreedt namens nabestaanden van de kapers en één overlevende kaper, bevestigt het onderzoek dat mariniers in ieder geval twee kapers in de trein van dichtbij hebben doodgeschoten terwijl die gewond op de grond lagen en geen verzet boden. Zij stelde onlangs de Staat aansprakelijk, omdat die onnodig veel geweld zou hebben gebruikt tijdens de bevrijdingsactie.
Over het aantal kogels dat is gebruikt, kan geen uitsluitsel meer worden gegeven, maar het in omloop zijnde aantal van 144 slaat op de verwondingen.