„Mensen reageren te laat bij minder inkomen”
DEN HAAG (ANP). Huiseigenaren en werknemers komen bij inkomensterugval te laat en onvoldoende in actie. Zij onderschatten de ernst van hun financiële situatie of overschatten het effect van hun eigen getroffen maatregelen. Dat stelt het budgetinstituut Nibud in een woensdag verschenen onderzoek.
Het aantal mensen met schulden stijgt al jaren. Maar volgens het Nibud worden de betalingsachterstanden niet adequaat aangepakt. Veel nieuwe schuldenaren veranderen zelfs niets aan hun financiële gedrag, constateert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.
Inmiddels wordt bijna de helft (49 procent) van de aanmeldingen voor schuldhulpverlening gedaan door werknemers. Het percentage aanmeldingen door mensen met een koopwoning is dit jaar gestegen tot 14 procent. „Waren het voorheen vooral mensen met lage inkomens of een uitkering die tot de risicogroep behoorden, nu betreft het ook hogere inkomensgroepen waarin mensen hun baan verliezen terwijl ze een hoge hypotheek hebben”, stelt Nibud.
Volgens de organisatie kan een groot deel van de mensen met hypotheekachterstanden nog winst behalen door hun administratie op orde te krijgen. „Zij hebben allemaal redelijk tot slecht overzicht. Huiseigenaren met financiële problemen houden hun administratie slechter bij dan huishoudens zonder problemen”, aldus Nibud.