PvdA wil debat over erkenning Palestina
DEN HAAG (ANP). De PvdA wil het debat over de erkenning van Palestina als staat „aanzwengelen”. Dat zei Tweede Kamerlid Michiel Servaes dinsdag in de Tweede Kamer. De PvdA heeft geen moeite met een dergelijke stap - in navolging van Zweden - maar er is geen meerderheid voor te vinden in de Kamer.
Het vredesproces tussen Israël en Palestijnen verkeert in een „diepe impasse”, aldus Servaes. Een probleem in dit proces is volgens hem dat Israël als sterkste partij zich wel comfortabel voelt bij de huidige status quo. Erkenning van Palestina zou ertoe leiden dat de partijen gelijkwaardiger worden.
De PvdA’er verwacht weinig van een nieuw Amerikaans vredesinitiatief. De laatste poging van Washington is op een mislukking uitgelopen. Het kabinet moet volgens hem een actievere rol van de EU in het vredesproces steunen. De nieuwe EU-buitenlandchef Federica Mogherini liet onlangs weten te streven naar erkenning van Palestina binnen vijf jaar.
De VVD wil niets weten van een eenzijdige erkenning van Palestina, net als PVV, CDA, SGP, ChristenUnie en Bontes. In het debat over de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg het voorstel van de PvdA wel steun van de SP, GroenLinks en D66. „Erkenning marginaliseert de extremisten”, meent Sjoerd Sjoerdsma (D66). Hij riep op tot een nieuw Israël-beleid.
Harry van Bommel van de SP wil sancties tegen Israël als dat land doorgaat met het bouwen van nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Nederzettingen zijn in strijd met internationaal recht. Als strafmaatregel tegen Israël kan gedacht worden aan het niet meer toelaten van producten uit die nederzettingen, aldus Van Bommel.
Het kabinet streeft naar een evenwichtige benadering waarbij Israël en de Palestijnen gelijkwaardig worden behandeld. In het regeerakkoord staat dat Nederland „goede banden wil met zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit”. Decennialang stond Nederland vierkant achter Israël.