Buitenland

Rusland houdt bij G20 hakken in het zand

BRISBANE (ANP). Rusland en het Westen hebben op de top van de twintigste grootste economieën in het Australische Brisbane geen toenadering tot elkaar gevonden. De Russische president Vladimir Poetin vertrok eerder van de G20-top waar onder meer gesproken is over het opvijzelen van economische groei, het wegnemen van handelsbelemmeringen, het stimuleren van investeringen en over de aanpak van klimaatproblemen.

17 November 2014 07:05Gewijzigd op 15 November 2020 14:24

Moskou is ontevreden over de top. Poetin beklaagde zich vooral over de druk die op hem ligt vanwege de Oekraïne-crisis. Hij praatte zondag langdurig met bondskanselier Angela Merkel en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Een oplossing voor de crisis is ver weg. Alle landen op de top waren het erover eens dat Rusland de steun aan pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne, in de vorm van munitie en mankracht, moet staken.

Poetin ontkende nogmaals elke betrokkenheid bij de escalatie van de oorlog. Volgens hem brengt het conflict „alle kanten schade toe” en is het voor alle partijen slecht. Wel houdt hij hoop op een vreedzame oplossing. De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde Moskou dat het land geïsoleerd blijft als de Russische president het internationale recht en verdragen blijft schenden die gericht zijn op het beëindigen van de Oekraïne-crisis.

Zaterdag dreigde onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en vooral de Britse premier David Cameron met meer sancties tegen Rusland. Die komen er evenwel voorlopig niet. Volgens Obama doen de huidige strafmaatregelen Rusland genoeg pijn. „Maar onze teams kijken voortdurend naar manieren waarop de druk op Moskou verder kan worden opgevoerd als dat nodig is.”

De leiders van de Verenigde Staten, Japan en Australië verzetten zich ook gezamenlijk tegen de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. Daarnaast zullen ze alles doen om de „verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 voor het gerecht te brengen”.

Moskou kwam zaterdag met nieuw bewijs op de proppen dat de Boeing van Malaysia Airlines door een gevechtsvliegtuig zou zijn neergeschoten. Vlak na de uitzending van de satellietbeelden, die samenviel met de opening van de top, ontstond ophef op internet. Verschillende mensen beweerden dat de beelden nep waren, omdat bijvoorbeeld de belettering op het vliegtuig niet overeenkwam met die van een Maleisisch vliegtuig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer