Binnenland

Na Silvia komt Beatrix in Kredtrakarn Home

Koningin Beatrix brengt, vergezeld door prins Willem-Alexander, een staatsbezoek aan Thailand. Het sociale aspect krijgt meestal ook een plaats in het programma van de vorstin. Dus bezocht ze gisteren Kredtrakarn Home, op een eiland tussen de rivieren die Bangkok doorkruisen.

Marie van Beijnum
23 January 2004 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 00:54
BANGKOK – Een meisje uit het Kredtrakarn Protection and Occupational Development Center bood koningin Beatrix gisteren tijdens het staatsbezoek aan Thailand een schaal met fruit van marsepein aan. Het centrum vangt ontspoorde meisjes en slachtoffers van
BANGKOK – Een meisje uit het Kredtrakarn Protection and Occupational Development Center bood koningin Beatrix gisteren tijdens het staatsbezoek aan Thailand een schaal met fruit van marsepein aan. Het centrum vangt ontspoorde meisjes en slachtoffers van

Het is geen al te vrolijk project dat de Koningin heeft uitgekozen. Maar het geeft wel goed het andere gezicht van de Thaise samenleving weer: prostitutie, drugs, mensenhandel, armoede. Ze gaat per boot naar het Kredtrakarn Protection and Occupational Development Centre en wordt daar begroet door prinses Chakri Sirindhorn, die er vandaag even eenvoudig, zonder enige sporen van make-up, uitziet als dinsdag, toen ze in Ayutthaya ongedwongen met de pers praatte.

Koningin Beatrix is niet de eerste hoge gast in Kredtrakarn Home. Koningin Silvia van Zweden was haar vorig jaar ook hier om te vernemen dat Kredtrakarn Home sinds 1960 ontspoorde Thaise meisjes opvangt, verdeeld over zes centra in het land. Met de tijd is ook het opvanghuis veranderd. Nu biedt het ook zorg aan minderjarige meisjes die seksueel werden uitgebuit. Daarnaast biedt Kredtrakarn Home een rol bij de opvang van het groeiende aantal slachtoffers van mensenhandel.

De Koningin krijgt te horen dat in omringende landen als Birma, Laos, Vietnam, Cambodja en Zuid-China steeds meer minderjarigen worden verhandeld en in Thailand in de prostitutie terechtkomen. Of erger, ze worden verhandeld en zijn niet meer te traceren. Waar deze minderjarigen terechtkomen en hoe de stromen lopen, daar houden weer andere organisaties zich mee bezig. „Het leed is soms niet te overzien”, vertelt een deskundige van Unesco.

Kiki van Kessel is projectcoördinator terugkeer en reïntegratie. Ze vertelt de Koningin over de opvang van kinderen en het daaropvolgende reïntegratieproces. Volgens de wet mogen meisjes in de prostitutie niet langer worden gezien als criminelen, maar hebben ze recht op opvang en begeleiding. Let wel: Thailand heeft in 1996 en 1997 wetten aangenomen om prostitutie en mensenhandel te weren en zo veel mogelijk te voorkomen. Repatriëring geldt de terugkeer van de minderjarigen uit de omringende landen en daar moet nog veel verbeteren, krijgt de Koningin te horen, die gelukkig direct erna samen met de prins met Thaise (oud-)politici en andere deskundigen een gesprek zal voeren over het Thaise regiobeleid. Hoe het ook zij, de Thai zijn niet te beroerd om ’allochtone’ minderjarige slachtoffers hulp te bieden als ze niet naar hun eigen land terugkunnen.

Zoals meestal stelt Hare Majesteit ook vragen aan de minister van Sociale Zaken, Sora-at Klinpratoom. Heldere en directe vragen, en dat zijn de Thai niet zo gewend, maar de minister weet ze adequaat te beantwoorden. Dan voert de tocht van koningin Beatrix door het centrum, dat maar liefst 550 meisjes en vrouwen kan onderbrengen. Die leren er vaardigheden zoals weven en koken waarmee ze later aan de slag kunnen. Koningin Beatrix snoept van de hapjes, praat honderduit en vertrekt per boot, enkele cadeautjes rijker.

Later in de middag neemt ze in Bangkok officieel afscheid van de Thaise koning, Bhumibol, en vertrekt ze met prins Willem-Alexander naar het noorden van Thailand om daar de vijfde en laatste dag van het staatsbezoek door te brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer