Politiek

CU-Statenlid Schaddelee schenkt stropdassen met nasrani-teken

ChristenUnie-Statenlid Arne Schaddelee heeft vijf partijgenoten op de kieslijst voor Provinciale Staten woensdag een stropdas cadeau gedaan met daarop zogenoemde nasrani-tekens.

Redactie digitale media
13 November 2014 11:02Gewijzigd op 15 November 2020 14:20
beeld RD
beeld RD

Strijders van de terreurgroep Islamistische Staat markeerden ooit in Mosul huizen van christenen met de Arabische letter n. Die staat voor nasrani, een benaming die moslims wel gebruiken voor christenen, volgelingen van Jezus uit Nazareth.

Al snel kreeg het teken een positieve lading. Gematigde moslims en christenen gingen het teken dragen bij demonstraties en op sociale media. Ook christenen in het Westen lieten zo hun verbondenheid met Iraakse volk zien.

Schaddelee: „Allereerst wil ik hiermee aandacht vragen voor het thema geloofsvrijheid. Via Open Doors heb ik daarom een paar maanden geleden voor elkaar gekregen dat ze naast T-shirts ook een stropdas zouden maken met het N-teken. Die das was er nu.”

In zijn toespraak woensdag zei Schaddelee het volgende: „Geloof een stem geven in de politiek begint volgens mij allereerst met een dienende houding. Het provinciebestuur is er immers voor de burger en niet andersom. De ChristenUnie bedrijft politiek bij een open Bijbel. In onze politieke keuzes willen we navolgers zijn van Jezus Christus. Ik geloof dat dit leidt tot een dienende politiek. Een politiek die opkomt voor dat wat kwetsbaar is en pal staat voor geestelijke en politieke vrijheden.”

Het Statenlid wil de thema’s geloofsvrijheid en eerlijke handel meer voor het voetlicht halen in de provinciale politiek. „Ik zou dit ook veel nadrukkelijker willen koppelen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Durven we antisemitisme nog concreet te benoemen en te bestrijden?

Willen we eigenlijk nog wel kritisch zijn op economische samenwerking met landen die een slechte reputatie hebben op het terrein van geloofsvrijheid, kinderarbeid en mensenhandel?

Kortom. We zien wereldwijd grote problemen rond christenvervolging en vrijheid. We kunnen dat niet onbesproken laten in het Provinciehuis.”

De stropdassenactie bevat ook een knipoog. „Onze fractie is verdeeld in twee kampen: zij die geen das dragen, en zij die dat wel doen. Ik behoor tot dat laatste kamp. Het leek mij goed om als statement mee te geven, zo aan het begin van de campagne, dat we als degelijke christelijke politici gewoon ook dasdragend behoren te zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer