Politiek

Wiebes: hoge btw op digitale krant is „idioot”

DEN HAAG. Staatssecretaris Wiebes van Financiën wil dat het btw-tarief voor digitale kranten gelijk wordt getrokken met dat voor papieren kranten.

Momenteel wordt een digitale krant met een btw-tarief van 21 procent veel zwaarder belast dan een papieren krant, waarvoor het lage btw-tarief (6 procent) geldt.

Redactie politiek
13 November 2014 06:45Gewijzigd op 15 November 2020 14:19
Eric Wiebes. beeld ANP
Eric Wiebes. beeld ANP

„Dat is totaal achterhaald, om niet te zeggen idioot”, stelde Wiebes in de nacht van woensdag op donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over het Belastingplan 2015. De fiscale tarieven zouden volgens hem gewoon hetzelfde moeten zijn. „Het is overduidelijk hetzelfde product.”

Eerder deze week deed het Genootschap van Hoofdredacteuren al een beroep op Wiebes om een laag btw-tarief ook voor digitale kranten (en andere digitale journalistieke producties) mogelijk te maken.

In onder meer België is het tarief voor digitale kranten al verlaagd en onder meer CU-Kamerlid Schouten vroeg Wiebes daarom om dit voorbeeld te volgen. Maar volgens de staatssecretaris is wat België doet strijdig met Europese btw-regels. Daar staat volgens hem „knetterhard in” dat het verboden is. „Landen die het toch doen, krijgen dus een procedure aan hun broek”, aldus de VVD-bewindsman die wel aangaf zich tijdens het komende Nederlandse EU-voorzitterschap hard te willen maken voor een gelijke fiscale behandeling van papieren en digitale kranten.

Tijdens het debat over het Belastingplan, dat duurde tot halverwege de nacht, ging Wiebes ook in op de naheffing die 5 tot 6 miljoen Nederlanders volgend jaar moeten betalen aan de fiscus. De naheffing, die uiteen loopt van enkele tientjes tot 700 euro, is nodig omdat een al in november 2012 geplande wijziging om de heffingskortingen meer inkomensafhankelijk te maken, niet op tijd is verwerkt voor de belastingen van dit jaar.

De grootste groep van burgers die dit treft, krijgt van Wiebes extra tijd om te betalen. Over die periode hoeft geen invorderingsrente te worden betaald. De gebruikelijke betalingstermijn bij de fiscus van 6 weken wordt daartoe verlengd met vier maanden.

De belastingrente van 4 procent blijft echter wel gewoon gelden, waardoor mensen die normaal gesproken geen aangifte doen maar toch in aanmerking komen voor de naheffing, over die heffing ook belasting zullen moeten betalen.

Die groep van naar schatting 500.000 personen, zal volgens de bewindsman over een periode van ongeveer acht maanden belasting moeten betalen. Hij gaf toe dat, hoewel het bedrag uiteindelijk klein is, dit wel een „heel hoge irritatiewaarde” heeft voor deze groep.

Verder ging Wiebes mee in een amendement van SGP-Kamerlid Dijkgraaf om een exportheffing in te voeren vanwege de extra belasting van 13 euro per ton die vanaf volgend jaar zal worden geheven op de afvalverwerking.

Omdat in Duitsland geen belasting op afvalverwerking geldt, vreesde onder meer de SGP dat de export van afval hierdoor tot banenverlies in de afvalverwerking in Nederland zou kunnen leiden. Wiebes was in eerste instantie niet te porren voor die exportheffing, maar hij gaat nu met de meerderheid van de Kamer toch mee in het SGP-amendement.

Wiebes wil ook kijken naar een SGP-voorstel voor een belastingvrijstelling van zuiveringsslib dat wordt bijgemengd in een afvalverbrandingsinstallatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer