Hedwigepolder mag onder water
DEN HAAG (ANP). De Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen mag onder water worden gezet. Dat blijkt uit de uitspraak van woensdag van de Raad van State in Den Haag. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.
Het Rijk en de provincie Zeeland willen de polder weer onder water zetten, waardoor 295 hectare landbouwgrond weer natuurgebied wordt. Nederland heeft met België afgesproken dat de polder onder water wordt gezet als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, de toegang tot de Antwerpse havens. In december 2012 nam het kabinet het besluit de polder onder water te zetten, na jarenlang gesteggel.
Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu draagt de ontpoldering bij aan het herstel van het Natura 2000-gebied Westerschelde & Saeftinghe. Als de polder onder water staat, kunnen in de Westerschelde getijdenstromen ontstaan. Bij vloed stroomt het gebied onder water, bij eb vloeit het water weer terug. Hierdoor kunnen slikken en schorren ontstaan, waarop zeldzame planten en dieren leven die in de oorspronkelijke zoet-zoutnatuur horen, stelt het ministerie.
Veel tegenstanders willen dat de polder droog blijft. Ze vinden dat er in de loop der jaren al genoeg landbouwgrond verloren is gegaan. Ze betwijfelen ook of de getijdennatuur zich zal ontwikkelen. Ze denken dat het gebied na ontpoldering weer zal dichtslibben en het beoogde natuurherstel daarom niet wordt bereikt.
Lees meer in Digibron
Onderzoek: natuur is verliezer bij ontpolderen (Reformatorisch Dagblad, 21-09-2013)
Ontpoldering begint in 2016 (Reformatorisch Dagblad, 22-12-2012)
Hedwigepolder jarenlang politieke speelbal (Reformatorisch Dagblad, 22-12-2012)
Hedwigepolder in 2019 onder water (Reformatorisch Dagblad, 22-12-2012)