EU alert op dreiging vogelgriep
De Europese Unie heeft het voortouw genomen in eventuele importmaatregelen tegen Thais kippenvlees. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Landbouw in Den Haag heeft Europa nog niet zoals Japan zijn grenzen gesloten voor het vlees uit Thailand.
De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, weet nog niet helemaal zeker of er in Thailand inderdaad vogelgriep heerst. „Zodra onderzoek uitwijst dat dat wel het geval is, zullen we onmiddellijk maatregelen nemen om de verspreiding van vogelgriep in Europa te voorkomen”, aldus gisteren de woordvoerster van Europees commissaris Byrne (Volksgezondheid en Dierenwelzijn).
Het is nog niet bekend wanneer het resultaat van het EU-onderzoek op tafel ligt. De Thaise premier Thaksin Shinawatra heeft ondertussen toegegeven dat er „zeer waarschijnlijk” vogelgriep heerst in zijn land. Thailand geldt als een van de grootste pluimveecentra ter wereld.
Thailand is inmiddels begonnen met het doden en begraven van ongeveer een miljoen kippen in de provincie Suphanburi, in het midden van het land. Het gaat om 113 kippenbedrijven. Boeren die meewerken, worden gecompenseerd. Wie de overheid tegenwerkt, kan op vervolging rekenen.
De Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) gelooft sterk in voorkomen van problemen. Voorzitter Odink noemt de huidige ontwikkelingen in Thailand en zijn buurlanden „onstuimig.” Hij vindt dat Europa beter even geen Thais kippenvlees kan importeren totdat er meer zekerheid is over de omvang en de soort besmetting. „Zet het maar tijdelijk stop.”
Jaarlijks importeren landen van de EU gezamenlijk ongeveer 100.000 ton kippenvlees uit Thailand. Tussen de 20.000 en 25.000 ton daarvan komt voor verdere verwerking in Nederland terecht, aldus de cijfers van het Productschap Vee, Vlees en Eieren. Dat is 6 procent van de totale Nederlandse import van pluimveevlees.