VS en China: uitstoot broeikasgas beperken
PEKING (ANP). De Verenigde Staten en China hebben woensdag een akkoord gesloten over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Dat maakte het Witte Huis bekend.
President Barack Obama kondigde aan dat de VS voor 2025 de uitstoot van broeikasgassen met 26 tot 28 procent willen verminderen ten opzichte van 2005. Zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping beloofde dat de CO2-uitstoot in zijn land rond 2030 het hoogtepunt zal bereiken, om vervolgens niet meer te stijgen. Of China daarna de uitstoot wil terugdringen, is niet duidelijk.
Het is nog onduidelijk hoe kansrijk de plannen zijn. Een hoge Amerikaanse regeringsmedewerker erkende tegenover CNN dat het door de Republikeinen gedomineerde Congres mogelijk dwars zal liggen, onder leiding van enkele „belangrijke klimaatontkenners”.
De uitstoot van het broeikasgas CO2 door de VS daalt al een tijdje. De absolute piek bereikte de VS volgens cijfers van The Global Carbon Atlas in 2007, toen er 5824 miljoen ton CO2 werd uitgestoten. Dat was in 2013 veel lager met 5233 miljoen ton. CO2 komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals kolen en gas.
China streefde het land in 2006 dan ook voorbij als het land met de grootste uitstoot. Die lag 20 jaar geleden nog op ruim 3000 miljoen ton, in 2013 was dat 9977 miljoen ton. Ter vergelijking, Nederland heeft een uitstoot van 165 miljoen ton.
De snel groeiende economie van China draait voor een aanzienlijk deel op stroom, geproduceerd door sterk vervuilende kolencentrales. Tegelijk neemt het autogebruik toe; in 1999 reden er ruim 15 miljoen auto’s door het land, in 2012 zo’n 240 miljoen.
Daar komt nog bij dat in de Chinese kolenvelden grote ondergrondse branden woeden, en dat veel boeren hun akkers na de oogst in brand te steken. Bovendien, zo waarschuwde het ministerie van Milieubescherming in China dit voorjaar, maakt de vervuilende en sterk groeiende industrie bepaald geen vaart met het schoner maken van de productie. Al deze vervuiling tezamen zorgt voor grote smogproblemen in Chinese steden, en een uitstoot van CO2 die groeit met 600 miljoen ton per jaar.