Oliedienstverlener Transocean schrijft fors af
VERNIER (ANP/BLOOMBERG). De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Transocean neemt een buitengewone last van 2,76 miljard dollar (2,2 miljard euro) vanwege de overcapaciteit op de markt voor boorplatformen in diep water. Ook werd de publicatie van de kwartaalcijfers uitgesteld. Dat maakte het in Zwitserland gevestigde bedrijf vrijdag bekend.
Het bedrijf heeft te kampen met een daling van de waarde van zijn contracten voor boorwerk op zee en lagere commissies voor zijn werkzaamheden. Door de daling van de olieprijzen zijn oliebedrijven terughoudender geworden met projecten, waardoor de vraag naar de diensten van ondernemingen als Transocean onder druk staat. Transocean zou eigenlijk deze vrijdag met cijfers komen.
In de afgelopen jaren bouwden oliedienstverleners zoals Transocean hun vloten van boorplatformen juist nog sterk uit, met het oog op de stijgende vraag naar olie. Analisten vrezen dat ook andere bedrijven die booreilanden bezitten met afschrijvingen zullen komen onder druk van de verslechterende markt.
Transocean was eigenaar van het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico dat in april 2010 explodeerde. Daardoor kwamen elf medewerkers om en ontstond de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis. Het bedrijf betaalde vorig jaar nog 1,4 miljard dollar aan de Amerikaanse overheid om bepaalde schadeclaims vanwege de ramp te schikken.