Binnenland

Bhumibol verleent gratie aan twee Nederlanders

Twee gratieverzoeken van Nederlandse gevangenen met celstraffen van 40 en 50 jaar zullen worden ingewilligd. De Thaise koning Bhumibol heeft woensdagavond in deze verzoeken bewilligd.

Van onze verslaggever
22 January 2004 12:03Gewijzigd op 14 November 2020 00:54

Ook zullen twee doodstraffen van veroordeelde Chinese Nederlanders zeer waarschijnlijk worden omgezet in levenslang. Verder zal het zogenaamde uitleverings- of overbrengingsverdrag tussen Nederland en Thailand eerder totstandkomen dan verwacht. Dit maakte minister Bot van Buitenlandse Zaken vandaag in Bangkok bekend na een gesprek met zijn ambtsgenoot, Surikiart Sathirathai.

Minister Bot vergezelt koningin Beatrix bij haar staatsbezoek aan Thailand. Op de achtergrond van het bezoek speelde de kwestie van de vijftien Nederlandse gevangenen in Thaise cellen. Twaalf van hen zitten vast vanwege handel in drugs en drie wegens andere delicten.

De twee Nederlanders die een verzoek om gratie hadden ingediend, Pedro Ruyzing en George Ofosuhene, zaten sinds 1993 en 1995 straffen van 40 en 50 jaar uit. Zij dienden als enigen van de Nederlanders een gratieverzoek in, maar dat werd eerder afgewezen. Zij komen mogelijk al volgende week op vrije voeten.

De doodstraffen van twee in augustus 2000 wegens drugshandel in Thailand gearresteerde Chinese Nederlanders worden zeer waarschijnlijk omgezet in levenslang. Bot: „In dit geval kunnen zij zich straks beroepen op de WOT (Wet overdracht tenuitvoerlegging vonnissen).”

De minister verwacht namelijk dat het uitleveringsverdrag tussen Nederland en Thailand spoedig kan worden ondertekend. Bot heeft de Thai de Nederlandse context geschetst en tegelijkertijd heeft hij benadrukt dat Nederland niet wil tornen aan de Thaise trias politica, de scheiding van de machten.

De resultaten van de door Bot bepleite stille diplomatie zijn dat zowel Nederland als Thailand erkent dat de landen autonoom blijven in de interpretatie van de eigen wettelijke administratieve procedures. Hiermee lijkt volgens Bot de weg geëffend voor een spoedige ondertekening. Vanavond spreekt Bot nog met de Thaise minister van Justitie, Pongchep Thepkanchana.

De advocaat van Machiel Kuijt, de Nederlandse gevangene in Thailand die een levenslange straf uitzit, zei vandaag dat een verzoek om cassatie volgende week wordt ingediend. Het Thaise hooggerechtshof heeft dan twee mogelijkheden: het vonnis vernietigen of bevestigen. In het eerste geval komt Kuijt op vrije voeten. In het tweede geval moet hij zijn levenslange straf uitzitten en kan hij zich beroepen op de WOT om naar Nederland te worden overgebracht.

Minister Bot heeft het staatsbezoek aangegrepen om met tal van Thaise verantwoordelijken te spreken, zowel over de kwestie van Nederlandse gedetineerden in Thaise cellen als over de daaraan gerelateerde ”war on drugs”. Hij zei dat Thailand de strijd tegen drugs serieus opvat. Vanwege de meedogenloze acties waarmee dit gepaard zou kunnen gaan, heeft Bot aandacht gevraagd voor de mensenrechten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer