SP wil af van ‘toetsgekte’’ in het onderwijs
DEN HAAG (ANP). Scholen moeten af van de „toetsgekte” die is ontstaan, vindt de SP. De verplichte toetsen, zoals de eindtoets in het basisonderwijs en de rekentoets in het voortgezet onderwijs en het mbo, zijn volgens de grootste oppositiepartij niet nodig en het is bovendien onterecht om een school erop af te rekenen. Daarnaast zadelt het scholen en leraren op met nog meer administratieve rompslomp.
SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk wil daarom af van de „afrekencultuur” die in het hele onderwijs is doorgevoerd. Hij zal donderdag verschillende voorstellen daarvoor doen tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting van 2015. Naast het schrappen van de genoemde toetsen wil hij ook af van de prestatieafspraken die zijn gemaakt voor het mbo en het hoger onderwijs. Die houden in dat instellingen financieel worden beloond als studenten hun opleiding sneller doorlopen. Verder wil Van Dijk niet meer dat de inspectie de scholen verschillend rangschikt - zoals voldoende, goed of excellent - omdat ze dan tegenover elkaar komen te staan.
De SP’er vindt dat scholen en leraren het vertrouwen moeten krijgen om goed onderwijs te geven. De overheid moet zorgen voor goede leraren(opleidingen) en voldoende geld. De inspectie moet alleen ingrijpen als het echt mis is.