Karel Doorman geladen met spullen ebolalanden
DEN HELDER (ANP). De Karel Doorman, het marineschip dat donderdag met hulpgoederen naar West-Afrika vertrekt voor de strijd tegen ebola, wordt woensdag in de haven van Den Helder geladen. De klus begint rond het middaguur.
Er moeten 11 miljoen handschoenen, 1000 rubberen laarzen, tientallen vrachtwagens, auto’s en ambulances, ontsmettingsmiddel, thermometers, generatoren en mobiele laboratoria aan boord worden gebracht. Ook zal het schip beschermende kleding voor artsen vervoeren en ruim 300.000 maskers om de hulpverleners te beschermen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Volgens minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) hebben de hulpverleners de spullen keihard nodig om de epidemie te helpen indammen. Ze had de inzet van de Karel Doorman samen met haar collega Jeanine Hennis (Defensie) geregeld. Ook de Europese Unie draag eraan bij. Nederland heeft voor 5 miljoen euro aan hulpgoederen ingekocht. Aan boord van het schip komen ook spullen uit acht andere lidstaten, zoals België, Oostenrijk en Finland.
De Karel Doorman vaart via Groot-Brittannië en Dakar naar de door ebola getroffen landen Guinee, Sierra Leone en Liberia. De eerste hulpgoederen worden naar verwachting rond 20 november afgeleverd. De Nederlandse ebola-gezant Hans Docter is nu in de regio om de afspraken daarover met lokale autoriteiten en hulporganisaties te bevestigen.
In Liberia komt de hulp goed op stoom en wordt goed gecoördineerd, aldus Ploumen. In Guinee gaat het moeizamer. „De autoriteiten moeten daar echt nog een slag maken om deze strijd te kunnen gaan winnen. We helpen waar mogelijk, onder meer door in te zetten op betere coördinatie van de hulp”, zegt Ploumen. Docter reist later naar Sierra Leone.
De Karel Doorman is het grootste schip van de Nederlandse marine. Naast de vaste bemanning (137 mensen) vaart er ook een medisch team mee. Bovendien gaan er 55 mariniers mee, om materieel uit te laden, stranden te verkennen en iedereen te beschermen.