Politiek

Rutte ergert zich aan ‘onzin’ over zorg

DEN HAAG (ANP). Premier Mark Rutte ergert zich aan de ‘onzin’ die in media, maar ook door politieke partijen verkondigd wordt over de komende zorghervorming. „Op tv zie je altijd de schrijnende gevallen”, zei de premier maandag in een door het tijdschrift Libelle georganiseerd nieuwscafé. Rutte „snapt de zorgen” maar is ervan overtuigd dat de veranderingen uiteindelijk goed zullen zijn.

3 November 2014 13:50Gewijzigd op 15 November 2020 14:03

Op 1 januari worden veel zorgtaken overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten. Veel mensen vrezen de gevolgen hiervan, bleek ook weer tijdens de Libelle-bijeenkomst. Maar volgens Rutte gaan grote veranderingen altijd gepaard met de vrees dat het misloopt. Hij verwees naar de wijziging in de Bijstandswet, die hij 10 jaar geleden als staatssecretaris doorvoerde. „Later hoorde je daar niemand meer over.”

De premier onderstreepte dat als blijkt dat de overheveling van zorgtaken leidt tot ongewenste effecten, het kabinet dat meteen rechtzet.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer is verontwaardigd over de uitspraak van de premier en wil hem naar het vragenuurtje van de Kamer halen. „De minister-president moet de zorgen niet weg proberen te lachen. Iedereen die ik spreek die te maken heeft met een dementerend familielid of een kind met opvoedproblemen, zit in onzekerheid en maakt zich daarom ernstig zorgen.”

Rutte liet op de Libelle-bijeenkomst ook weten dat hij weinig ziet in een basisinkomen. Enkele weken terug hintte vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) voorzichtig in die richting, zonder de term basisinkomen overigens te noemen. Volgens Asscher kan de opkomst van robots ertoe leiden dat er straks voor veel mensen geen werk meer is. De overheid moet dan volgens hem zorgen voor „nieuwe instrumenten” om hun een inkomen te verschaffen.

De liberaal Rutte is geen voorstander van een basisinkomen omdat dat mensen helemaal afhankelijk maakt van de overheid. Hij wees er ook op dat als alle Nederlanders een basisinkomen van de overheid zouden krijgen, dat noodgedwongen erg laag zal zijn, zodat je er toch nog bij moet werken. Voor hogere belastingen voor de hogere inkomens voelt de premier ook niets. Nederland heeft al hoge progressieve belastingtarieven, zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer