„Draaginsigne voor Libanonveteranen”
DEN HAAG (ANP). Nederlandse militairen die tussen 1979 en 1985 actief waren in Libanon, krijgen hoogstwaarschijnlijk alsnog een draaginsigne om hen te waarderen voor hun deelname aan de missie. Dat kondigde minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie maandag aan in een overleg met de Tweede Kamer.
De regeringspartijen VVD en PvdA drongen er daarin op aan de Libanon-veteranen alsnog zichtbaar te erkennen voor hun inzet. Defensie kijkt of er een apart Nederlands draaginsigne kan worden verbonden aan de Nobelprijs voor de Vrede die in 1988 is toegekend aan de VN-vredesmachten voor vredesmissies na 1956. Hennis noemde dat een serieuze mogelijkheid waarover ze voor kerst duidelijkheid geeft.
Aan Unifil, een vredesmacht die een bufferzone moest vormen tussen Libanon en Israël, hebben 8675 Nederlandse militairen meegedaan. Tijdens de missie kwamen negen Nederlanders om het leven.
Drie Nederlandse officieren kregen midden 1984 een Libanese onderscheiding. Libanon wilde op die manier dank en waardering uitspreken voor alle Nederlandse Libanongangers. Nadat de Nobelprijs voor de Vrede was toegekend aan de VN-vredesmachten, ontstonden er in Noorwegen en Denemarken initiatieven om via veteranenorganisaties een medaille te verstrekken die verwijst naar de Nobelprijs. Sindsdien klonk in Nederland ook geregeld een roep om een apart ereteken. VVD-Kamerlid André Bosman is blij dat die erkenning voor deze groep Nederlandse blauwhelmen er nu lijkt te komen.