Oudkerk in de aanval tegen Het Parool
Niet Rob Oudkerk zelf, maar Het Parool heeft het privé–leven van de wethouder van Amsterdam in de openbaarheid gebracht. De afgetreden Amsterdamse wethouder twijfelt of dit gewoon fout of opzet van de krant was. Toestemming gaf Oudkerk nooit voor publicatie van zijn verhaal, niet aan Het Parool, niet aan columniste Heleen van Royen. Oudkerk overweegt juridische stappen tegen Het Parool en eventueel andere kranten.
De hoofdredactie van Het Parool constateert een groot verschil tussen de Oudkerk die zaterdag in een interview in Het Parool verklaarde de media of Heleen van Royen niets kwalijk te nemen, en de Oudkerk die, na zijn gedwongen vertrek, zijn pijlen alsnog op de media richt. Het interview met Oudkerk was door hem zelf en zijn advocaat vooraf gelezen, aldus Het Parool.
Daarin stond onder meer: „Het was mijn schuld, niet van degene die het heeft opgeschreven. Het gesprek vond plaats in een lawaaiige kroeg, en ik kan mij voorstellen dat ze (Heleen van Royen) het zo heeft begrepen. De onderwerpen die zijn beschreven, zijn inderdaad besproken. Geen misverstand daarover."
Paroolhoofdredacteur E. van Gruijthuijsen zei eerder woensdag af te wachten wat Oudkerk gaat doen. Hij benadrukte dat de redactie niet over één nacht ijs is gegaan met het publiceren van de column van Van Royen. „Ook ik heb net als Oudkerk afgelopen week een nachtje overgeslagen, maar ik denk dat wij uiteindelijk een redelijk verstandige beslissing hebben genomen door de column te publiceren."
De gang naar de rechter is voor de opgestapte wethouder nog geen vaststaand feit. Oudkerk wil rustig de tijd nemen om daar over na te denken. „Ik stap niet in de rol van andere publieke figuren die meteen naar de rechter stappen en dan denken het komt wel goed. Mijn eerste zorg ligt bij mijn gezin. Als juridische stappen mijn gezin zouden helpen zou ik binnen twee minuten onderweg zijn."
Oudkerk stelt dat hij openhartig is als politicus en als mens. Hij zegt een fout te hebben gemaakt door aan Heleen van Royen over zijn privé–leven te vertellen. „Maar ik ben een gewone Amsterdammer. Die praat in de kroeg niet met een columniste of presentator van Studio Sport, maar met mensen met wie hij bevriend is. Het gesprek was privé", aldus Oudkerk. Hij ontkent ook stellig toestemming te hebben gegeven voor publicatie van het gesprek. Tom Egbers merkte op, dat het gesprek zou moeten worden geanonimiseerd, als erover zou worden gepubliceerd.
Oudkerk wilde doorgaan als wethouder. Daarvoor had hij het vertrouwen nodig van de PvdA–fractie in Amsterdam, maar die ontzegde hem dat. Oudkerk wil afstand nemen. Hij zei met hart en ziel verbonden te zijn aan de publieke zaak. Hoe en waar en met wie hij zijn passie wil voortzetten, daarover wil Oudkerk nu nog geen beslissing nemen.
Oudkerk vond het een voorrecht wethouder te zijn van Amsterdam, de stad waar hij geboren is. „Ik ben niet dood, ik ben niet weg, maar ik stap op als wethouder."