Beurswaakhond AFM duikt in ”Parmalat”
Terwijl de toezichthouder van de Italiaanse beurs, Consob, zegt al het mogelijke te hebben gedaan om eventuele fraude bij Parmalat op te sporen, start de Nederlandse beurswaakhond AFM een formeel onderzoek naar de wijze waarop Nederlandse dochters van de zuivelgigant betrokken zijn geweest bij de uitgifte van obligatieleningen voor het moederbedrijf.
Dat heeft een woordvoerder van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) woensdag gezegd. Het AFM-onderzoek richt zich op vier Parmalat-vestigingen in Nederland. De beurswaakhond wil officieel niet zeggen om welke bedrijven het gaat, maar het Italiaanse zuivelconcern heeft in ons land vier dochters. Dat zijn Parmalat Netherlands, Parmalat Finance Corporation, Parmalat Capital Netherlands en Dairies Holding International.
In financieel jargon gaat het bij zulke bedrijven vaak om zogeheten trustkantoren, die in het geval van Parmalat geld ophaalden voor het moederbedrijf. De verdachte bedrijven hebben mogelijk een rol gespeeld bij het ophalen van tussen 5 en 6 miljard euro aan obligatieleningen voor Parmalat. Met de naderende ondergang van Parmalat is het de vraag of de geldverstrekkers hun geld terugkrijgen.
Dat de opsporing door Consob, de toezichthouder van de Italiaanse beurs, niet is gelukt, komt door de enorme omvang van de onregelmatigheden in de boeken van het bedrijf. Dat verklaarde het hoofd van de beurswaakhond dinsdag voor een Italiaanse parlementaire commissie die de ondergang van Parmalat onderzoekt. Voorzitter Lamberto Cardia wees erop dat de malversaties zich ook buiten Italië afspeelden en daardoor aan de aandacht van Consob konden ontsnappen. Het zou ook niet zijn gelukt als zijn instantie meer bevoegdheden had gehad, zo voegde hij eraan toe.
Sinds zijn aantreden juli vorig jaar heeft Consob zestig keer contact gezocht met Parmalat omdat er vermoedens waren dat er dingen niet klopten. De directie van Parmalat reageerde wel, maar ook dat riep vragen op. De antwoorden werden steeds vager en de vraag rees zelfs of men bij Parmalat wel begreep wat Consob wilde weten, aldus Cardia.
In Italië gaan sinds de Parmalat-affaire naar buiten kwam stemmen op om de controle op de financiële markten anders in te richten. Vorige week opperde minister van Financiën Giulio Tremonti om ook het pensioenstelsel en de verzekeringsbranche onder Consob te laten vallen. De minister was erg kritisch over de Italiaanse centrale bank, die toeziet op de banken. Verscheidene financiële instellingen zijn bij het bij Parmalat-schandaal betrokken.
Tijdens het verhoor haalde Consob-voorzitter Cardia fel uit naar de banken, waar volgens hem sprake is van belangenverstrengeling. Hij doelde daarmee in het bijzonder op de adviserende rol die ze hebben voor investeerders, terwijl ze tegelijk zaken doen met bedrijven bij het uitgeven van obligaties.
Cardia zei tevreden te zijn over de samenwerking met de beursautoriteiten in de Verenigde Staten en in Nederland. Parmalat liet een aantal financieringsconstructies via Nederland lopen omdat dat belastingtechnisch voordelig zou zijn.