Vriendelijk debat Krimpenerwaard in zaal vol SGP’ers
BERKENWOUDE. Tijdens een door SGP Krimpenerwaard belegde avond hebben politieke partijen in het gebied maandagavond de degens met elkaar gekruist. Na een betoog van SGP-voorman Van der Staaij proefden de politici onder leiding van Riekelt Pasterkamp elkaars nieren. Het gebeurde in een soms bijna aimabele sfeer.
Vrijwel het hele land heeft de strijd rond de gemeenteraadsverkiezingen alweer even achter zich. Maar de Zuid-Hollandse Krimpenerwaard zit er middenin, op Krimpen aan den IJssel na. Vanwege een grootschalige samenvoeging van vijf waardgemeenten –Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist– per 2015, kunnen de inwoners op 19 november naar de stembus. Tot die tijd dingen negen partijen naar de kiezersgunst. In het centraal gelegen Berkenwoude leek vooral de SGP maandagavond een thuiswedstrijd te spelen. De zaal zat vol met leden uit haar achterban. Landelijk SGP-voorman Van der Staaij trapte de avond af. In een betoog over de rijksoverdracht van het sociale domein naar de gemeenten, stelde hij dat deze laatste bepaalde taken vaak beter oppakken dan Den Haag vooraf denkt. Hij noemde dit een beschamende les.
Zondagsrust
Daarna volgde SGP-lijsttrekker Van der Ham. Hij sprak een droom uit, waarin alle partijen vanuit hun eigen achtergrond onder meer voor behoud van zondagsrust pleitten.
Juist dit onderwerp dreef de partijen in het daaropvolgende debat nog het verst uiteen. VVD-lijsttrekster Boere: „Dat de Plus in een dorpje als Ouderkerk aan den IJssel niet opengaat op zondag, kan ik mij voorstellen. Maar in Schoonhoven spelen andere belangen. Als ondernemers daar de vrijheid willen hebben om open te gaan op zondag, ben ik voor.” Ook Jaspers (D66) viel haar bij. „Zeker op culturele zondagen bijvoorbeeld. In andere kernen zouden winkels bijvoorbeeld zes keer per jaar open moeten kunnen gaan, als dat nuttig blijkt.” Van der Ham (SGP) zag zondagsopenstelling meer als „vermeende vrijheid.” „De meeste ondernemers en werknemers zitten hier niet op te wachten. Vaak zien ze zich gedwongen, omdat de concurrent ook opengaat.”
Dekker (CDA) bezag het vraagstuk praktisch: „In bijvoorbeeld Bergambacht is helemaal geen draagvlak voor zondagsopenstelling.” GemeenteBelang Krimpenerwaard (VGBK) zag een kans om op een toekomstige coalitievorming te zinspelen. Wethouder Blok: „Met de SGP in de huidige gemeente Bergambacht werkt GemeenteBelang al jaren erg prettig samen. Op basis van wederzijds respect kunnen we dit punt zeker een gepaste invulling geven.”
Zorgsector
CU woog op verzoek van Pasterkamp de gewenste opties voor burgers met een zorgvraag af. Krimpenerwaard telt straks twaalf afzonderlijke woonkernen, die ver uit elkaar liggen. Pro Krimpenerwaard en GemeenteBelang Schoonhoven pleitten dan ook voor fysieke loketten in elke woonkern. CU-voorman Anker vond dat onzin. „Erg ouderwets, bovendien komt de rekening hiervoor bij de belastingbetaler. Mensen hebben tegenwoordig internet tot hun beschikking.” Willems van de PvdA was het met hem eens. Zij noemde de telefoon en huisbezoeken door ambtenaren als aanvullende opties.
Na afloop liet de sociaaldemocrate zich positief uit over de avond. Dat de zaal vooral uit SGP-achterban bestond, zag ze niet als bezwaar. „We zijn uitgenodigd om onze visie te geven. Ik vind het belangrijk om zo’n verzoek te accepteren.” Wat haar betreft was de gemoedelijke sfeer een voorspel voor de toon in de raadsvergaderingen. „Discussies mag je scherp voeren, maar wel op de inhoud en met respect. Dit gebied verdient méér dan vuurwerk.”
Jaspers (D66) zag naderhand „veel overeenkomsten” met de SGP. Die gaven haar goede hoop op een toekomstige samenwerking. „We zijn bijvoorbeeld allebei voor de natuur, en tegen verspilling.”