TNT duikt in de rode cijfers
AMSTERDAM (ANP). Een voorziening voor een mogelijke kartelboete in Frankrijk en herstructureringskosten hebben pakketbezorger TNT in het derde kwartaal in de rode cijfers gedrukt. Het bedrijf zette een nettoverlies van 55 miljoen euro in de boeken, na een winst van 6 miljoen euro een jaar eerder, zo maakte het maandag bekend.
Afgelopen zomer bleek dat TNT en andere pakketbezorgers in Frankrijk fikse boetes tegemoet kunnen zien wegens verboden prijsafspraken. Het bedrijf onderhandelt momenteel over een schikking en heeft voorlopig 50 miljoen euro opzij gezet. Hoewel de boete waarschijnlijk pas begin 2016 definitief vast komt te staan, zei financieel directeur Maarten de Vries er op dit moment niet van uit te gaan dat nog aanvullende voorzieningen nodig zijn.
Van de herstructureringkosten die TNT heeft opgenomen in de cijfers over het derde kwartaal, valt het grootste deel eveneens in Frankrijk. Daar is 25 miljoen euro uitgetrokken voor een reorganisatie die zo’n 600 banen kost, zei De Vries. Met name in Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk heeft TNT veel last van toenemende concurrentie en prijsdruk, aldus de bestuurder.
TNT kampte dan ook met dalende opbrengsten. De omzet bleef het afgelopen kwartaal steken op 1,65 miljard euro, 2 procent minder dan een jaar eerder. Er werd een operationeel verlies geleden van 47 miljoen euro, tegen een winst van 3 miljoen euro in het derde kwartaal van 2013.
Concrete verwachtingen voor heel 2014 sprak TNT niet uit. Wel ziet het bedrijf de operationele resultaten in Europa en Amerika stabiliseren, al blijven de economische vooruitzichten troebel. In Azië, het Midden-Oosten en Afrika zullen de resultaten aanzienlijk beter zijn dan vorig jaar. Dat geldt eveneens voor de binnenlandse transportactiviteiten in Brazilië. Ook in Australië voorziet TNT een verbetering.
TNT maakte verder bekend dat het de komende 4 jaar 185 miljoen euro investeert in zijn Europese wegvervoeractiviteiten. Daarmee moeten de productiviteit en de kwaliteit van de dienstverlening worden verbeterd. In februari praat het bedrijf beleggers bij over zijn strategie en vooruitzichten.