„Bankenonderzoek pakt niet helemaal door”
AMSTERDAM (ANP). Het lijkt erop dat de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese bankautoriteit EBA niet helemaal hebben doorgepakt bij het balansonderzoek en de stresstest voor het Europese bankwezen. Dat constateerde hoogleraar Banking and Finance Harald Benink (Universiteit van Tilburg) zondag.
„Er zijn signalen dat de combinatie van de doorlichting van de balansen met de stresstest, als je naar de getallen kijkt, net niet streng genoeg is geweest”, aldus Benink. Hij noemde onder meer de kapitaalratio’s waarop is getoetst en de ambitieniveaus. De getallen blijven achter bij de schattingen, aldus Benink, die erop wees dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en toonaangevende analisten uitgingen van kapitaaltekorten richting de 400 miljard euro of hoger voor de Europese financiële sector.
„Alles bij elkaar opgeteld is dat ongeveer 80 miljard euro nu”, zo berekende hij. „Het lijkt erop dat er druk is geweest op de ECB en EBA om niet té streng te zijn. Niet alle verliezen lijken boven tafel te zijn getild. En dat is zorgelijk.” Benink denkt dat als het bankwezen in werkelijkheid nog op te grote kapitaaltekorten zit, het ook niet echt actief wordt in nieuwe kredietverlening. „En dat kan consequenties hebben voor het economische herstel”, wist hij.
De hoogleraar benadrukte dat het wel een goed idee is om balansen door te lichten en te testen op noodsituaties. Ook zag hij opvallende verschillen bij Nederlandse banken. „Rabobank en SNS worden meer geraakt bij de strenge stresstest. Dat heeft waarschijnlijk te maken met hun positie bij woninghypotheken.” Wat hem ook opviel, is het feit dat alle Franse en Duitse banken door de test kwamen. „De vraag is in hoeverre dat betrouwbaar is. Het valt in ieder geval wel op.”