Economie

ECB velt oordeel over gezondheid banken

APELDOORN. Hoe staan de banken in de eurozone er voor? De Europese Centrale Bank (ECB) maakt zondag de resultaten bekend van het in de afgelopen maanden uitgevoerde onderzoek bij 128 grote financiële ondernemingen.

Arie de Rooij
24 October 2014 22:23Gewijzigd op 15 November 2020 13:51
Het kantoor van de ECB in Frankfurt. beeld EPA
Het kantoor van de ECB in Frankfurt. beeld EPA

Die zijn op twee manieren uitgebreid onder de loep genomen, via een balanstest en een stresstest. Bij het eerste, de zogeheten asset quality review, is gekeken naar de kwaliteit van de bezittingen en vorderingen. In dat kader hebben enkele duizenden medewerkers van de ECB onder andere de verstrekte kredieten, aan bedrijven en particulieren (hypotheken), nageplozen. Staan ze tegen een juiste waarde in de boeken, zitten er geen verborgen risico’s in de portefeuilles? Zijn er voldoende voorzieningen getroffen om tegenvallers in de sfeer van te ontvangen rente- en aflossings­bedragen op te vangen?

Bij de stresstest draait het om het weerstandsvermogen in economisch moeilijke omstandigheden. Beschikken de banken over voldoende buffers om te overleven bij een onverhoopt somber scenario? Wat zijn de gevolgen bij een diepe recessie of als de groei in de komende jaren aanzienlijkachterblijft bij de huidige ramingen? Kortom, kunnen de banken tegen een stootje?

Zwakke plekken

Het is allemaal bedoeld om zwakke plekken op te sporen in de sector. Na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 verkeerden diverse banken op het randje van de afgrond. Zij werden veelal overeind gehouden met staatssteun. Dat mag niet opnieuw gebeuren en dat vereist, waar nodig, orde op zaken te stellen.

Enkele jaren geleden is er ook al een stresstest gehouden. Toen klonk achteraf kritiek. Het onderzoek zou te mild zijn geweest en dus zou de uitslag geen betrouwbaar beeld hebben geschetst.

De ECB heeft verzekerd dat er ditmaal strenge voorwaarden zijn gehanteerd. Er staat ook voor de instelling in Frankfurt zelf veel op het spel. Komende dinsdag neemt zij het toezicht op de banken over van de nationale instanties, bij ons De Nederlandsche Bank (DNB). Het betekent een volgende stap op weg naar een Europese bankenunie. Die omvat geharmoniseerde regels, een gemeenschappelijk aanpak als er ergens problemen ontstaan en een te vormen fonds met middelen voor de bekostiging van een eventuele reddingsoperatie, zodat de belastingbetaler niet opdraait voor de rekening. De ECB heeft er uiteraard alle belang bij dat bij de overheveling van de taken met een schone lei wordt begonnen, dat er geen rotte appels in de mand zitten.

Extra vermogen

Deze week circuleerden er berichten dat een stuk of tien banken, in hoofdzaak uit de zuidelijke regio, niet zullen slagen voor het afgelegde examen. De ECB deed het af als speculatie. In ieder geval dienen de financiële bedrijven die slecht scoren hun positie te versterken. Zij moeten de komende maanden de gaten dichten door extra vermogen aan te trekken. Sommige spelers hebben in de achterliggende periode maar alvast een beroep gedaan op de kapitaalmarkt.

De Nederlandse banken hoeven zich geen zorgen te maken. Naar verwachting rolt er voor hen morgen een goed rapportcijfer uit de bus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer