Faillissement Nedstaal komt hard aan in Alblasserdam
ALBLASSERDAM. Het faillissement van Nedstaal is als een mokerslag aangekomen bij de inwoners van Alblasserdam. De 280 werknemers van het staalbedrijf komen voornamelijk uit het damdorp en de omliggende regio.
Nedstaal, producent van blokgegoten staal voor de smeed- en kogellagermarkt, werd een week geleden failliet verklaard. Het bedrijf werd in 1938 opgericht en groeide al snel uit tot een grote werkgever in het westelijk deel van de Alblasserwaard. Nedstaal is diep geworteld in de Alblasserdamse gemeenschap. „Iedereen kent wel iemand die er werkt. Dit faillissement heeft een grote impact voor de hele regio”, zegt waarnemend burgemeester Heijkoop.
In het centrum van Alblasserdam is de ondergang van Nedstaal vooral onder ouderen het gesprek van de dag. „Ik heb er zelf gewerkt, meneer. Meer dan twintig jaar. Een prachtbedrijf, ik heb er een mooie tijd gehad. Destijds werkten er nog meer dan 2000 mensen. Het gaat me vreselijk aan het hart wat daar nu gebeurt”, zegt een bejaarde Alblasserdammer geëmotioneerd.
Een 60-jarige dorpsgenoot wijst op het belang van de staalgigant voor de vorming van de Alblasserdamse samenleving. „De grote scheepswerven en de kabelfabriek –zo noemden we Nedstaal vroeger – zorgden in de jaren dertig voor structuur in Alblasserdam en brachten het dorp tot bloei. Mensen werden van Voorne en Putten, uit Zeeland en allerlei andere delen van ons land hierheen gehaald. Het is goed wonen en werken in Alblasserdam, was de boodschap. En ze kwamen. Moet je nu kijken. De scheepswerven zijn al weg en als Nedstaal nu ook nog verdwijnt… Dat hakt erin.”
Volgens de twee mannen leeft het faillissement enorm in het dorp. „Overal waar je komt, wordt erover gesproken. Een rouwstemming is overdreven, maar iedereen vindt het heel erg. Het bedrijf hoort gewoon bij ons dorp. Nedstaal is een goed bedrijf met een goed product, waar honderden mensen werken. Daarom hoopt iedereen vurig op een doorstart”, zegt een van hen.
Asbest
Een winkelend echtpaar denkt daar anders over en wijst op de asbestaffaire die bij veel inwoners kwaad bloed heeft gezet. Het bedrijf kwam de afgelopen twee jaar vooral in het nieuws door plannen om asbesthoudend schroot te versmelten. Omwonenden van het bedrijf, de gemeente Alblasserdam en buurgemeenten verzetten zich daar met hand en tand tegen wegens de mogelijke risico’s voor de volksgezondheid.
„Misschien was dat wel een laatste redmiddel om er financieel bovenop te komen”, veronderstelt het echtpaar. „Door die asbestaffaire heeft Nedstaal veel goodwill verspeeld. In ieder geval bij ons. Wij wonen er vlakbij en zouden zeker zijn verhuisd als het was doorgegaan. Nu hopen we dat die proef van de baan is.”
Toch betuigt het paar nog wel zijn sympathie aan de werknemers. „Voor die mensen en hun gezinnen is het vreselijk. Stel dat ze op straat komen te staan. Hoe kom je dan nog aan de slag in deze tijd?”
Een passerende inwoonster van Nieuw-Lekkerland valt hen bij. „Ik woon hier niet en weet ook niet precies wat er speelt. Maar voor die mensen is het in en in triest.”
Mededogen
Dat mededogen is algemeen. „Ik hoorde dat de kassituatie zo belabberd is dat het nog maar de vraag is of de werknemers deze maand hun loon uitbetaald krijgen. Waar we kunnen moeten we deze mensen ondersteunen”, vindt een Alblasserdammer.
Die oproep vindt gehoor bij het gemeentebestuur. „Het college van B en W leeft mee met de medewerkers van Nedstaal en hun gezinnen die op dit moment in onzekerheid verkeren. Het gaat om mensen die bekendstaan om hun harde werken”, laat een woordvoerder weten. Het gemeentebestuur volgt de ontwikkelingen op de voet en overlegt met de curatoren van Nedstaal en andere betrokken partijen om alle mogelijkheden voor het personeel te onderzoeken. „We denken aan de opzet van een mobiliteitscentrum. We hopen op een doorstart van het bedrijf. In het belang van de werknemers van Nedstaal, maar ook van alle bedrijven waar Nedstaal mee samenwerkte.”
Nedstaal naar Andus Group
ALBLASSERDAM. Staalverwerkingsbedrijf Nedstaal lijkt toch gered. De regionale zender RTV Rijnmond meldde gisteravond dat het Alblasserdamse bedrijf een doorstart maakt. Koper van het staalbedrijf is de Andus Group uit Vianen, zo hebben de curatoren bekendgemaakt. In totaal blijven waarschijnlijk 200 van de 280 banen behouden.
Nedstaal werd op 16 oktober failliet verklaard, nadat een dag eerder surseance van betaling was aangevraagd. Het bedrijf kon zijn schuldeisers niet meer betalen. De onderneming kampte sinds het begin van de crisis in 2009 met verliezen en haar positie was nog steeds aan het verslechteren. Dit werd veroorzaakt door een combinatie van hoge inkoopprijzen van staal, de crisis in de autobranche en de voortdurende zwakke vraag in de machinebouw, mijnbouw, windenergie en grote investeringsgoederen.
Volgens de curatoren wordt afscheid genomen van de uitzendkrachten en raken naar schatting veertig vaste medewerkers hun baan kwijt. Het werk lag sinds maandag stil, maar de productie wordt nu zo snel mogelijk weer opgestart.
Hoeveel de Andus Group betaalt voor Nedstaal is nog niet bekend. Volgens de curatoren was het bedrijf uit Vianen de beste overnamekandidaat, omdat het Nedstaal in zijn geheel wilde overnemen. Andere kopers hadden alleen interesse in onderdelen van het bedrijf.
Andus is een Nederlands bedrijf met activiteiten in onder meer de staal-, olie- en gasindustrie en scheepvaart. Het concern heeft een jaaromzet van 220 miljoen euro.