AEX opent met verlies
AMSTERDAM (ANP). De effectenbeurs in Amsterdam is vrijdagochtend met verlies geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen lager. Beleggers deden het rustig aan en kijken uit naar de uitkomsten van de stresstesten van de Europese banken, die zondag bekend worden gemaakt.
De AEX-index noteerde in de vroege handel 0,4 procent lager op 395,06 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 593,81 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,6 procent.
Uit cijfers van marktonderzoeker Gfk bleek dat het vertrouwen onder Duitse consumenten deze maand licht is verbeterd. Die ontwikkeling was positiever dan verwacht.
In de AEX waren AkzoNobel, Unilever en DSM de grootste dalers met verliezen van meer dan 1 procent. Sterkste stijger was telecomconcern KPN met een winst van 1 procent.
In de MidKap werden de kwartaalresultaten van Corbion goed ontvangen. De producent van biologische voedingsingrediënten en chemicaliën was met een plus van 3 procent koploper onder de middelgrote bedrijven. Textielfabrikant TenCate, die ook met cijfers kwam, stelde teleur en verloor 0,6 procent.
Bij de kleinere bedrijven leverde Ballast Nedam 4 procent in. Het bouwbedrijf heeft de verliezen in het derde kwartaal verder zien oplopen. De onderneming kampte met onverminderd slechte marktomstandigheden en nieuwe tegenvallers bij het werk aan de snelweg A15 tussen de Maasvlakte en knooppunt Vaanplein.
Wessanen deed betere zaken. Het voedingsmiddelenbedrijf boekte in het afgelopen kwartaal meer omzet en winst. Volgens topman Christophe Barnouin blijft de vraag naar gezond en duurzaam voedsel toenemen. Beleggers beloonden het aandeel met een koerswinst van 0,6 procent.
In Stockholm maakte Volvo een koerssprong van ruim 10 procent na sterke kwartaalcijfers van de Zweedse vrachtwagenfabrikant. BASF leverde in Frankfurt meer dan 2 procent in. De Duitse chemiereus stelde zijn winstverwachting voor 2015 naar beneden bij.
De euro noteerde vrijwel onveranderd op 1,2646 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 81,44 dollar. Brentolie zakte 0,7 procent in prijs en kostte 86,26 dollar per vat.